Yozgat’ın en fazla soğan üretimi yapılan ilçesinin başında gelen Aydıncık’ta soğan hasadı başladı.
Yozgat’ın en fazla soğan üretimi yapılan ilçesinin başında gelen Aydıncık’ta soğan hasadı başladı.
İlçede Mikoriza Mantarı kullanımı ile ekimi yapılan yapılan demonstrasyonda verimde yüzde 10 artış sağlandı.
Aydıncık’taki soğan hasadını yerinde inceleyen Yozgat Vali Yardımcısı Adem Yılmaz, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir ve şube müdüreleri çiftçilerden bilgi aldı.
Fikret Erdoğan, isimli çiftçi kendi tarlasında mikoriza mantarı ile ekim yaptığını ve verimin daha iyi olduğunu belirterek, Yozgat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü ve personeline ilgilerinden dolayı teşekkür etti. Erdoğan, “Soğan, bu bölgede çok ekilen bir ürünümüzdür. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile birlikte denediğimiz mikoriza mantarı ile ; soğanın veriminin arttığını, mikoriza mantarı ile ekilen soğanın daha iri olduğunu, hem de soğanın su ihtiyacına dayanıklılığını artırdığını gözlemledik. Bütün çiftçilerimize tavsiye ediyorum.” dedi.
İl Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir’de çiftçilerin daha kaliteli ürün elde etmesi için gerekli çalışmaları zaman zaman birlikte yaptıklarını belirterek, örnek olarak ekimi yapılan soğan tarlasının hasadında kaliteli bol verim elde edildiğini söyledi.
Özdemir, “Toprağı ve bitkiyi koruyan, doğada tabii bir şekilde bulunan ve üretimi dünyada yeni geliştirilmiş olan mikoriza mantarının çiftçi şartlarında kullanılarak verimi artırmak ve çevreye faydalı tarım yöntemlerini yaygınlaştırmak amacıyla daha önce Domates ve Şeker Pancarı demonstrasyonlarında sağlamış olduğumuz başarıyı Soğanda da ilk defa deneyerek başarı sağladık. Mikoriza Mantarı; doğada tabii bir şekilde bulunan faydalı toprak mikroorganizmaları olup bitki köklerine yapışıp bitkinin kökleri üzerinde ayrıca kendi kök uzantılarını oluşturmaktadır. Böylece bitki ile birlikte yaşayan kök sisteminin gerçek bir uzantısı gibi daha fazla kök salmasını sağlayarak köklerin giremedikleri ve uzanamadıkları yerlere girmekte ve orada bulunan bitki besin elementlerinin ve suyun bitki tarafından daha iyi alınabilmesini sağlamaktadır. Böylelikle üretim ve verim artışı sağlamaktadır. Küresel ısınma ve iklim değişikliklerin gündemde olduğu bu dönemde daha az gübre ve su kullanımının sağlanması hem ülke ekonomimiz açısından hem de çevresel olarak ülkemiz ve dünyamız açısından büyük önem taşımaktadır.”dedi.
AYDINCIK’TA 10 BİN DEKAR ALANDA SOĞAN ÜRETİMİ YAPILMAKTADIR
Aydıncık’ta her yıl 10 bin dekar alanda soğan üretimi yapıldığını kaydeden Özdemir, “ Soğan Aydıncık ilçemizde çok yaygın olarak ekilen bir ürünümüzdür. Özellikle Kümbet Ovası soğan üretimi yönüyle önemli bir üretim sahası oluşturmaktadır. Her yıl burada 10.000 dekar alanda üretim yapılmaktadır. Ayrıca bu bölgede üretilen soğanlar tat ve aroma yönüyle tüketici tarafında daha fazla beğenilmektedir. Özellikle Kazankaya soğanı meşhurdur. Hatta bazı soğan satıcıları soğan satışını artırmak için Aydıncık veya Kazankaya soğanı olduğunu özellikle belirterek satmaktadırlar. Mikoriza mantarı ile ilgili demonstrasyon çalışmalarında geçen yıllarda ki çalışmalarda sağlanan başarıdan sonra bu yılda Aydıncık İlçemizin Kazankaya köyünde yapılan Soğanda mikoriza mantarının verime etkilerini çiftçimize göstermek amacıyla Fikret Erdoğan isimli çiftimize ait 6 dekar alanda Mikoriza Mantarı ile ekim yapılmıştı. Bu demonstrasyonlarda ekimden sonra yaşanan aşırı soğuk hava, dolu yağmasından dolayı dolu zararı ve de bölgedeki su sıkıntı yaşanmasına rağmen mikoriza ile ekilen parselden normal ekilen parsele göre başarı sağlanarak yüzde 10 verim artışı sağlanmıştır. Sonuçlar tüm çiftçilerimize duyurularak mikoriza mantarı ile kaplanmış soğan üretimini tavsiye ediyoruz.” diye konuştu.
Vali Yardımcısı Adem Yılmaz ise soğan hasadındaki verim artışı ile ilgili şunları söyledi: “Yozgat’ımız genelde tarımsal üretim yönünden Buğday, Arpa, Nohut ve Mercimek ile anılmaktadır. İlimizde elbette bu ürünler önemli bir üretim sahası oluşturmaktadır. Oysa İlimizde ekonomik anlamda Aydıncık İlçemizde Soğan, Yerköy İlçemizde kavun, Akdağmadeni ilçemizde salep üretimi önemli bir yere sahiptir ve önemli üretim alanları bulunmaktadır. Bu nedenle önemli bir üretim alanı bulunan bu ürünlerin gerekli tanıtımını yapmamız gereklidir. Bu ürünlerin tanıtımını yaptığımız takdirde bu ürünlere talep artacak olup buna bağlı olarak üretim artacak, ve çiftçimiz daha fazla kazanacaktır. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü burada üretimi daha da artırmak gayesiyle yapılan mikoriza mantarıyla üretimi yüzde 10 artırdıklarını belirmektedirler. Bu tür çalışmalar üretimimizin artırılması ve çiftçilerimizin daha çok kazanmaları açısından çok önemli bir çalışmadır. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz ve teknik personellerine çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum.”