Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen süt soğutma tankı teslim töreninde 66 adet süt soğutma tankı üreticilere dağıtıldı
Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen süt soğutma tankı teslim töreninde 66 adet süt soğutma tankı üreticilere dağıtıldı
İl Tarım Orman Müdürlüğünde düzenlenen programa Yozgat Valisi Ziya Polat, İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, Yozgat Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hacı Selvi, çiftçi ve üreticiler katıldı.
İl Tarım Orman Müdürü Tanju Özkaya, törende yaptığı konuşmada süt üretimine yönelik çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.
Özkaya, “İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Yozgat Valiliğimiz İl Özel İdaresi ve Oran Kalkınma Ajansından sağlanan desteklenen “Yozgat Süt Toplama Projesi “ ‘yle alınan 300 litrelik 66 süt soğutma ve depolama tankı ve yine aynı şekilde bu projeyle eşgüdümlü yürüyen Yozgat Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği tarafından hazırlanarak ORAN kalkınma ajansı tarafından desteklenen 300 litrelik 50 adet süt soğutma ve depolama tankı olmak üzere toplamda 116 tank alımı gerçekleştirilecektir. Bugün burada 66 adet tankın teslim teslim töreni için toplanmış bulunmaktayız. Proje toplam bedeli 1.671.516 TL’dir. Bu sektörde özellikle Değişik sebeplerle toplanım değerlendirilmeyen sütün bir kısmını Toplam iki projeyle il genelinde kurulacak 116 adet süt toplama merkezleriyle sisteme dahil edilmesi planlanmaktadır. Bu iki projeyle günlük 34.800 kg sisteme dahil olacaktır. Dolayısıyla aylık yaklaşık 10 milyon lira katma değer oluşturulacaktır. Bu da küçük çapta üretim yapan üreticilerimizin sisteme dahil olarak daha profesyonelce üretim yapması daha fazla katma değer oluşturulması bu bağlamda üreticimizin daha fazla kazanması anlamına gelecektir. Özelde proje ile Yozgat, genelde ülkemiz sütçülüğüne katkıda bulunulacaktır. Proje ile Yozgat il genelinde süt üretimi yapan başta küçük süt üreten işletmeler olmak üzere diğer tüm süt üreten işletmelerin ortak kullanımına yönelik süt soğutma ve depolama tanklarının yaygınlaştırılmasıyla sütlerin mevzuata ve standartlara uygun olarak toplanmasına ve işlenmesine katkı sağlanarak; kırsalda yaşayan bireylerin sosyo-ekonomik gelişimlerine katkıda bulunmaktır. Yozgat ta süt toplama noktalarının yetersiz sayıda olması nedeniyle çok düşük fiyatlarda süt satmak zorunda kalmakta ve soğuk zincirdeki kopuklukları nedeniyle çok önemli değer kayıpları oluşmaktadır. Bu noktaların Yozgat ilinde kurulması ve faaliyete başlaması ile birlikte, hedeflediği kapasitede süt işleyebilmesi için girdi tedarik zincirinde yeterli kapasitede olması gerekmektedir. Girdi tedarik zincirinde kaliteyi etkileyen en önemli halkaların başında gelen soğuk zincir noktaları sütten elde edilen katma değeri önemli oranda etkilemektedir. Düzgün işleyen bir soğuk zincir mekanizması, sütün en iyi fiyattan alınmasını sağlamakla beraber optimum sıcaklık ve bakteri kolonisi oranı değerleriyle sütün işleme tesislerine transfer edilmesini sağlayan mekanizma olacaktır.”dedi.
KÖYLÜLER SÜTÜ PAZARLAMA İMKANI BULACAK
“Proje ile Yozgat ilinde kırsal alanda ürettiği sütü pazarlama imkanı olmayan üreticiye ulaşma imkanı sağlanacak olup, aile işletmelerinde üretilen sütün soğutulmuş, hijyenik olarak toplanıp, ekonomiye kazandırılması sağlanacaktır.”diyen Özkaya, “ Taze sütün bakterilere karşı doğal bir direnci olmasına rağmen, zamanla süt içinde bakteriler üremeye başlayacaktır. Köylere kurulacak 116 adet tank ile üretilen sütte yaşanacak bu olumsuzlukların önüne geçilebilecek, sağımdan sonra iki üç saat içinde sütü 4-6 C ye soğutarak bakteri üremesi ve kimyasal değişiklikler engellenmiş olacak, süt kalitesi artacaktır. Böylelikle üreticinin eline geçen süt fiyatı artacaktır. Gıda güvenliğine dayalı bir süt piyasasının oluşturulmasına katkı sağlanması, gıda güvenliğini sağlama ve çiğ sütün soğutulmuş ve kaliteli olarak pazarlanmasının sağlanmış olacaktır. Üretici gelirinin artması sonucu hak ettiği parayı alan üretici daha çok üretmek isteyecektir. Üretici hayvan sayısını artırma yoluna gidebilecektir. Hayvan sayısı ve toplam süt üretimi artan çiftçinin gelirinin artması bölgede yaşayan halka örnek teşkil edecektir. Bunun sonucunda hayvancılık yapmak isteyen kişi sayısında artış yaşanabilecektir. Yaşam standartları ve gelir düzeyi artan üretici kırsaldan kente göç etmek yerine kırsalda üretime devam edecek olup, kırsaldan kente göçün önüne geçilmesine katkı sağlanacaktır. Artan sütün değerlendirilmesi için İl genelinde süt üretim tesisleri ile ilgili yapılabilecek yeni projeler tetiklenmiş olacaktır. Proje ile öncelikle Yozgat halkının günlük süt ihtiyacı hijyenik, kaliteli ve güvenilir olarak elde edilmiş süt ile karşılanabilecektir. Süt ve süt ürünlerini kullanan firmalarda kaliteli ve hijyenik sütün kullanılması artan güven ve firmanın hitap ettiği alanı artıracak olup, İl ekonomisine katkı sağlayacaktır. Artan hayvan sayısına bağlı olarak ihtiyaç duyulan yem sektörü ve bağlı sektörlerde de gelişmeler yaşanacaktır.”diye konuştu.
Yozgat Valisi Ziya Polat’ta Tarım ve hayvancılık açısından büyük bir öneme sahip Yozgat’ta 116 süt soğutma tankının çiftçi ve üreticilerin ürünlerinin bozulmadan pazarlama imkanına kavuşacağını söyledi. Vali Polat, “Bu proje ile ilimiz genelinde süt üretimi yapan başta küçük süt üreten işletmeler olmak üzere diğer tüm süt üreten işletmelerin ortak kullanımına yönelik süt soğutma ve depolama tanklarının yaygınlaştırılmasıyla sütlerin mevzuata ve standartlara uygun olarak toplanmasına ve işlenmesine katkı sağlanarak; kırsalda yaşayan bireylerin sosyo-ekonomik gelişimlerine katkıda bulunulması hedefliyoruz.”şeklinde konuştu.