Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden olan Yozgat‘ta hasat sonrasında tarlada kalan saplarının yakılarak temizlenmesinin de önüne geçmek amacıyla uygulamaya konulan program dahilinde anıza doğrudan hububat ekimi yapıldı.
Daha önce aspir bitkisi ve kırmızı mercimek deneme ekimlerinin yapıldığı Yozgat’ta ‘Toprak İşlemesiz Tarım Projesi’ kapsamında toprağı sürmeden anıza direkt ekim yöntemi ile makineli ekim gerçekleştirildi. Anıza doğrudan ekim sonucunda çiftçinin yükü hafifletilip, hasat sonrasında tarlada kalan anızın yakılmasının önüne geçilirken, daha az su ile tarımsal üretimin yapılabildiği belirtildi.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ziayettin Özdemir, tarımda gelişme ve kalkınma için girdilerin azaltılması ve verimin yükseltilmesinin şart olduğunu söyledi.
Geçtiğimiz yıllarda bölgenin farklı yerlerinde yapılan toprak işlemsiz ekimin bu yıl Tayyip Köyünde gerçekleştirildiğini kaydeden İl Müdürü Ziayettin Özdemir, “Toprak işlemsiz çalışmaları sayesinde tarımda girdi maliyetinin düşürülmesi ve buna bağlı olarak verimin artırılması aynı zamanda çiftçimizin ve ülkemizin gelir seviyesini yükseltecektir. Bakanlığımızın da desteği ile son yıllarda toprak işlemsiz yani Korumalı tarımın yaygınlaştırılması çalışmalarına ağırlık vermekteyiz. Bu doğrultuda da İl Müdürlüğümüzün çalışmaları devam etmektedir.”dedi.
Toprak işlemesiz tarımın toprağı herhangi bir toprak işleme aleti ile toprak işleme yapmadan ekip biçmek ve tarımsal faaliyete devam etmek olduğunu vurgulayan Özdemir, şunları kaydetti: “ Bu olur mu diyorlar bazı çiftçilerimiz. Ama bunun araştırması Amerika, Avrupa ve Ülkemizdeki Araştırma Enstitülerinde yapılmıştır. Toprak işlemesiz tarım yapıldığında toprağın strüktürü dediğimiz yapısı bozulmamakta ve her şey doğal ortamına bırakılmakta böylece toprakta mikroorganizma faaliyetleri artmakta ve toprağın su tutma kabiliyeti artmaktadır. Ayrıca toprak yüzeyi anız ve bitki artıkları ile kaplı olduğundan dolayı erozyon en az seviyeye inmektedir. Toprak işlemesiz (Korumalı) Tarım uygulamasının Yozgat şartlarında yaygınlaştırılması amacıyla; 2014 yılından bu yana demonstrasyon çalışmalarımız devam etmektedir. 2016 üretim sezonunda demonstrasyon tarlamızın 10 dekarlık kısmına Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığının koordinasyon ve desteği ile Yozgat Baklagil Yayım Projesi kapsamında toprak işlemesiz olarak kırmızı mercimek çeşitlerinin ekimi yapılmıştır. Kalan kısmına ise herhangi bir toprak işlemesi yapılmadan bir kısmı İl Müdürlüğümüz tarafından kalan kısmı çiftçimiz tarafından temin edilen tohumluk ile anıza doğrudan Ekim Mibzeri ile macar fiği ekimi yapılmıştır. 2017 üretim sezonu için; geçtiğimiz üretim sezonunda macar fiği ektiğimiz bu tarlayı yine hiçbir toprak işlemesi yapmadan anıza doğrudan ekim mibrezi ile buğday ekimi yapılmıştır.”
ANIZ YANGINLARI ÖNEMLİ BİR SORUNDUR
Yozgat’ta anız yangınlarının önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Özdemir, “Anız yakıldığı için toprak yok olmakta ve verimi düşürmektedir. Ayrıca nadas alanlarının çokluğu da ayrı bir sorundur. Biz İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak Yozgat’ta nadas alanlarının azaltılması için toprak işlemesiz olarak buğday ve fiğ münavebesinin her yıl üretime açılması ve hayvancılığa kaliteli kaba yem temini açışından çok önemli bir alternatif yol olduğu düşünüyor ve bu doğrultuda yayım çalışmaları yapıyoruz. . Bu nedenle taban olmayan kıraç arazilerde toprak işlemesiz olarak 1 yıl buğday 1 yıl fiğ ve benzeri tek yıllık yem bitkileri münavebesini çiftçilerimize öneriyoruz.”diye konuştu.