Yozgat’ın Yerköy İlçesi Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz, çiftçilerin, ekim yaparken sertifikalı tohum kullanmalarının hasat döneminde üründe verimi yüzde 10-20 artıracağını söyledi.
Yozgat’ın Yerköy İlçesi Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz, çiftçilerin, ekim yaparken sertifikalı tohum kullanmalarının hasat döneminde üründe verimi yüzde 10-20 artıracağını söyledi.
Ziraat Odası Başkanı Yılmaz, yaptığı açıklamada bölgelerinde hububat hasat sezonunun tamamlandığını belirterek, çiftçilere, ekim yaparken sertifikalı tohum kullanılması konusunda uyarılarda bulundu.
Çiftçilerin, ekim yapmadan önce iyi bir toprak hazırlığı yapmaları gerektiğinin belirten Yılmaz, “Çiftçilerin ekim yapmadan önce toprağı iyi bir şekilde ekime hazırlaması gerekir. Mutlaka sertifikalı tohum kullanmaları üründe kalite ve yüksek verim alınabilmesini sağlayacaktır. Ekilecek tohum, meydana gelebilecek çeşitli hastalıklara karşı mutlak surette ilaçlanması gerekiyor. Tohum ilaçlaması yapılmadığı takdirde, ekilen alanlarda büyük boşluklar halinde çimlenme eksikliği görülmektedir. Bu da ciddi ölçüde ürün kaybı yaşanmasına neden olmaktadır.”dedi.
SERTİFİKALI TOHUM KULLANIMI ÜRÜNDE VERİMİ YÜZDE 10-20 ARTIRIR
Sertifikalı tohum kullanımının, üründe kaliteyi ve verimi artırdığını vurgulayan Yılmaz, “Sertifikalı tohum ekildiğinde verimde yüzde 10-20 artış olduğu gibi elde edilen üründe daha kalitelidir. Çiftçimiz elde ettiği kaliteli ürünü daha yüksek fiyata satarak daha fazla kar elde etmektedir. Sertifikalı hububat tohumluğu kullanan çiftçilerimize zaten devletimiz bu tohumluğun yarı fiyatını ödüyor ve çiftçimiz ekim için kullandığı tohumluğun yarı fiyatını ödemiş oluyor. Ayrıca, sertifikalı tohumluk kullanan çiftçilerimiz, destekten yararlanabilmesi için müdürlüklerimize verdikleri ‘mazot gübre desteği’ kayıtlarını yenilemeleri, aldıkları tohumluğu bildirmeleri gerekiyor.” diye konuştu.
Çiftçilerin, ekecekleri arazinin tamamını sertifikalı tohumla, ekemiyorlarsa dahi bir yıl sonraki ekecekleri tohumların daha temiz ve kaliteli olması için az bir alanı ekmelerinin çiftçi açısından çok faydalı olacağını söyleyen Yılmaz, “Çiftçimizin aldığı sertifikalı tohumluk buğday, tüm arazisini ekmeye yetmiyorsa bir sonraki yılın tohumunu çıkaracak alana, bu yıl sertifikalı tohumluk ekmesi gerekir. Çünkü çiftçinin önümüzdeki yıl tohum konusunda bir sıkıntı yaşamaması için kendi tohumluğunu da üretmesi sağlanmış olacaktır.” ifadelerini kullandı.