Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından il genelinde ürün çeşitliliğini artırmak, çiftçilere alternatif ürün ve gelir kaynakları sağlamak amacıyla 5 ilçe 6 köye uygulanan yağlık çörekotu demonstrasyonlarının hasatları yapıldı.
Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından il genelinde ürün çeşitliliğini artırmak, çiftçilere alternatif ürün ve gelir kaynakları sağlamak amacıyla 5 ilçe 6 köye uygulanan yağlık çörekotu demonstrasyonlarının hasatları yapıldı.
Hasada İl Müdürü Ziyaattin Özdemir teknik personeller ve çiftçiler katıldı.
İl Müdürü Ziyaattin Özdemir,yaptığı açıklamada; İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak bu tür çalışmalardaki hedeflerinin, hububat baklagil arasına sıkışmış olan çiftçileri değişik ve daha fazla gelir getirecek alternatif ürünlere yönlendirmek olduğunu söyledi.
Özdemir, “ Bu kapsamda bu üretim sezonunda Merkez, Çekerek, Sorgun, Şefaatli ve Yerköy İlçelerimizdeki 6 köyümüzde yağlık çörekotu demonstrasyonlarını uyguladık. Çörekotu bilindiği üzere çok eski zamanlardan beri bu coğrafyalarda ekiliş ve üretimi yapılan çok faydalı tıbbi ve aromatik bir bitkidir. Marjinal alanlarda ekim ve üretimi yapılabilir. Bu nedenle son yıllarda İlimizde de üretimi artmaya başlamıştır. Yüzyıllardır Anadolu insanı bu bitkiye çok değer vermekte ve tüketmektedir. Ayrıca tohumundan çıkarılan yağının çok faydalı olması, tıpta ilaç yapımında kullanılmasından dolayı yağının çıkarılması nedeniyle son zamanlarda yağlık olan çeşitlere rağbet edilmektedir.”dedi.
ÇİFTÇİMİZ AÇISINDAN EN ÖNEMLİSİ İSE ÜRETİM MALİYETİNİN AZ OLMASI, SATIŞ FİYATININ İYİ OLMASIDIR
Çiftçiler açısından en önemlisinin üretim maliyetinin az olması, satış fiyatının iyi olması olduğunu vurgulayan Özdemir, “ Yağlık olarak üretilen çörekotunun şuan pazar durumu iyidir. Özellikle yağı çıkarılan çörekotu, sektör temsilcileri tarafından yerinde çiftçilerden satın alınmaktadır. Ekimler, çiftçilerimize temin edilen yağlık çörekotu tohumlarıyla İl Müdürlüğümüz teknik personelinin kontrolünde yapıldı. Bu demonstrasyonlar üretim sezonu boyunca takip edilmiş olup ilaçlama ve bakımları İl Müdürlüğümüz teknik personelinin kontrolünde yapılmıştır. Üretim sezonunda iklime bağlı birtakım sorunlar yaşandı. Ekimden sonra havaların soğuk gitmesi nedeniyle çimlenme geç oldu bu arada yabancı otlar büyüdü, mücadelesi yapıldı. Hasat dönemindeki yağışlarda hasadımızı geciktirdi. Bütün bu olumsuzluklara rağmen genel olarak demonstrasyonlarımızda durum iyidir. Bu yağlık çeşitlerin yanında ayrıca Çekerek İlçemizde Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünce geliştirilmiş olan Çameli çeşidi, ekilen yağlık çeşitlerle birlikte ekilmiştir. Bu yerli çeşidimiz yağlık çeşitlerden daha iyi bir gelişim gösterdi. Bu çeşidinde İlimizde ekiliş ve üretimini yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Yerli çeşidimiz olan Çameli çeşidini ve bu yağlık çeşitlerin ekimini çiftçilerimize tavsiye ediyoruz. Çörekotu ekimi ve yetiştiriciliği ile ilgili bilgi almak isteyen çiftçilerimizi İl Müdürlüğümüze bekliyoruz.”ifadelerini kullandı.