enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5300
EURO
36,1696
ALTIN
2.967,02
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat
Hafif Yağmurlu
10°C
Yozgat
10°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
14°C
Cumartesi Kar Yağışlı
-2°C
Pazar Hafif Kar Yağışlı
-3°C
Pazartesi Kar Yağışlı
-3°C

Altuntaş: 17 Ağustos depreminde ülke ekonomisi 33 Milyar Dolar zarar gördü

Yozgat Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Çelebi Altuntaş, 17 Ağustos 1999 meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki depremde binlerce insanın yaşamını yitirdiğini belirterek, depremin ülkeye maliyetinin 33 Milyar Dolar olduğunu söyledi.

Altuntaş: 17 Ağustos depreminde ülke ekonomisi 33 Milyar Dolar zarar gördü
REKLAM ALANI
17.08.2017
1.407
A+
A-

 

Yozgat Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Çelebi Altuntaş, 17 Ağustos 1999 meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki depremde binlerce insanın yaşamını yitirdiğini belirterek, depremin ülkeye maliyetinin 33 Milyar Dolar olduğunu söyledi.

Yozgat Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Çelebi Altuntaş, 17 Ağustos  depreminin yıldönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada,  depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dileyerek, bir daha böyle büyük felaketlerin yaşanmaması temennisinde bulundu.

Altuntaş, “17 Ağustos 1999 tarihinde gece 03:02‘de Ülkemizin, yetişmiş insan gücü, sanayi ve ekonomisinin can damarı olan bir bölgede meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki deprem, deprem tarihine asrın en büyük depremlerinden biri olarak geçmiştir. Büyük Can kayıplarımızın yanında ülkemiz ekonomisine de yaklaşık 33 milyar dolara mal olmuştur. Aynı şekilde 23 Ekim 2011 tarihinde saat 13.41 de Van ilimizde gerçekleşen 7.2 büyüklüğündeki depremdede birçok can ve mal kaybımız olmuştur. Ne acıdır ki deprem gerçeğini depremler yaşanıp ağır kayıplar olduğunda algılıyoruz.”dedi.

YAPI DENETİMİ KONUSU BİRİNCİ DERECEDE ÖNEM TAŞIMAKTADIR

Yapı denetiminin birinci derecede önem taşıması gerektiğini belirten Altuntaş, “Bu konuda son 12 yıldır ciddi çalışmalar yapılarak çıkarılan yasalara uyulması gerekir. Bu konuda eksik olan yasal düzenlemeler acilen yerine getirilmelidir. Afet zararlarının azaltılması yönünde yerel yönetimlere de büyük görev düşmektedir.  Deprem riski yüksek alanlardaki belediyelerden ve valiliklerden başlamak üzere yerel yönetimlerin teknik altyapısını ve personel durumunu güçlendirmek, başta jeoloji mühendisi olmak üzere, teknik personelin istihdamını artırıcı önlemler almak, afetlere karşı hizmet içi eğitim çalışmaları organize etmeleri gerekmektedir.Çarpık kentleşme ve çürük yapılar konusunda da yerel yönetimlere çok iş düşmektedir. Yapılar için hazırlanan jeolojik-jeoteknik raporların hazırlanma aşamasında takip ve denetimleri belediyelerimiz tarafından özenle yapılmalıdır.Bu konuda Yozgat ilimiz, ilçelerimiz ve belde belediyelerimize büyük görev düşmektedir. Her deprem bir imtihandır. Devletler için imtihandır. Kurum ve kuruluşlar için imtihandır. Cemiyetler, dernekler, partiler için imtihandır. Tek tek her insan için bir imtihandır. Depremi doğrudan yaşayan için de imtihandır, yaşamayan için de.”diye konuştu.

DEPREM ÖLDÜRMÜYOR, ÇÜRÜK BİNALAR ÖLDÜRÜYOR

“Deprem öldürmüyor, çürük binalar öldürüyor”diyen Altuntaş, “ Önce oturduğumuz bina sağlam mı, Deprem yönetmeliğine uygun yapılmış mı bunlara dikkat etmeliyiz. Çürük,  temelinden  çatısına  zafiyeti bulunan binalar yapıyoruz sonra da ah vah ediyoruz. Önce herkes oturduğumuz binanın, yapının sağlamlığını kontrol etmeliyiz. Oturduğu ev veya işyeri deprem yönetmeliğine uygun mu değil mi, deprem sigortası yapıldı mı bunları sorgulayarak önlemini almalı

Biz Jeoloji Mühendisileri Odası olarak bir kez daha yetkilileri uyarıyoruz. Depremlerde kayıpların büyük olmaması için mutlaka yerleşime açılacak yerlerde jeolojik-jeoteknik etütler yapılması gerekmektedir. Tüm belediyelerin mutlaka Jeoloji Mühendisi istihdam etmesi ve  mevcut mühendislerin mesleki eğitimleri  zorunlu hale getirilmelidir. Maalesef yaşanan felaketler bizim mesleğimizin ciddiyetini bir kez daha ortaya çıkardı. Tarih boyunca deprem afetlerinden büyük yıkımlar görmüş ülkemiz çografyasında bundan sonrada depremler yaşanacaktır. Bilgi toplumu olmanın gereği, deprem öncesi önlemler almak, denetlemek, yasal sorumluluk getirmek, çıkan ve çıkacak yasa ve yönetmeliklere uymak esas olmalıdır.Deprem ve Afet risklerine karşı önlem almayan toplumlar bilgi toplumuna geçiş yapamazlar ve yıkılmaya mahkumdurlar.  İnsan hayatından,daha önemli , daha öncelikli  hiçbirsey yoktur.”ifadelerini kullandı.

 

 

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.