Yozgat Bozok Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencileri tarafından Dr. Öğretim Üyesi Emrah Çetin danışmanlığında kurulan “BEEM Takımı” Kocaeli’de başlayacak ve bir hafta boyunca devam edecek olan TUBİTAK-TEKNOFEST Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışlarına katılacak.
Yozgat Bozok Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencileri tarafından Dr. Öğretim Üyesi Emrah Çetin danışmanlığında kurulan “BEEM Takımı” Kocaeli’de başlayacak ve bir hafta boyunca devam edecek olan TUBİTAK-TEKNOFEST Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışlarına katılacak.
Yozgat Bozok Üniveritesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ, yarış öncesi danışman Dr. Öğretim Üyesi Emrah Çetin başkanlığında çalışan öğrencilere moral ziyaretinde bulundu ve öğrencilerden yaptıkları araç hakkında bilgi aldı.
“SADECE İHTİSASLAŞMA ALANIMIZLA İLGİLİ DEĞİL, YAPILAN BİLİMSEL ÇALIŞMALARLA DA ADINDAN SÖZ ETTİREN ÜNİVERSİTEYİZ”
Bozok Üniversitesi’nin sadece ihtisaslaşma alanı olan Endüstriyel Kenevir’le değil, bilimsel projelerle de adını sıkça duyurduğunu ve bunun devam edeceğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Karadağ, uzun bir zamandır ciddi bir emek ve gayretle bir ekip ruhu ve takım çalışması ile öğrenciler tarafından üretilen elektrikli aracın en az enerji ile en fazla yol kat etme ve en fazla yerli parça ile üretilmiş elektrikli araç olma özelliği ile yarışmalara katılacağını söyledi.
“ARACIMIZ, EN FAZLA YERLİ PARÇA İLE ÜRETİMİ VE VERİMLİLİĞİYLE YOLA ÇIKMAYA HAZIR”
Hem yerli hem de en az enerji harcayan araç yapılması noktasında öğrencilerin aracın yapımını gerçekleştirdiğini kaydeden Rektör Prof. Dr. Karadağ, “Aracımız tekniği, otomasyonu, yazılımı, deneme sürüşleri ile testleri tamamlanmış şu anda yarışmalara hazır durumda ve iddialıyız. Yarışmaya katılan elektrikli araçlar arasında ilk 5’e girmeyi hedefliyoruz.” dedi.
Rektör Prof. Dr. Karadağ, özverili çalışmaları dolayısıyla projede yer alan başta danışman Dr. Öğretim Üyesi Emrah Çetin’e, pandeminin getirdiği olumsuz şartlara rağmen aracın tüm aşamalarında emekleri olan Mimarlık Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencilerine ve elektrikli araç projesinin bilimsel anlamda proje destekçisi olan TÜBİTAK’a, sponsorluk noktasında destekte bulunan Çekerek ve Boğazlıyan Belediyelerine teşekkür etti.
“PANDEMİ KOŞULLARINA RAĞMEN KISA ZAMANDA BÜYÜK BİR İŞ BAŞARDIK”
Proje danışmanı Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Emrah Çetin ise aracın özellikleri hakkında bilgiler verdi. Araçta en fazla yerli ürün kullanma düşüncesiyle hareket ettiklerini belirtti.
Çetin, araçta TÜBİTAK’ın istediği yerlilik kategorisinden 6 parçayı kendilerinin yaptığını anlatarak, “Aracın motor, motor sürücü, batarya yönetim sistemi, batarya paketi, araç kontrol sistemi, elektronik diferansiyel ve şarj devresi yaptık. Bunların tamamını kendi öğrencilerimiz tarafından tasarlayıp yerli olarak üreterek araca monte ettik.” diye konuştu.
Yaptıkları yerli üretim elektrikli araçla 16. düzenlenen elektrikli araç yarışlarına katılacaklarını söyleyen Çetin, 23 öğrencinin bu projede yer aldığını ancak pandemi süreci dolayısıyla aktif olarak 6 öğrenci ile projenin bütün aşamalarını birlikte gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Çetin, yarışmalarda verimlilik ve yerlilik ön planda olduğu için hızı ön plana çıkarmadıklarını, yaklaşık 1 lira ile 100 kilometre yol alabilen araç ürettiklerini, yine normal araçlar ağırlığı 1 ton civarındayken yaptıkları aracın 200 kilogram olmasının enerjinin verimli bir şekilde yansıması, az enerji ile çok yol yaptığını vurguladı.