Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Yozgat’ta çiftçiler bir taraftan hububat hasadını yaparken, bir taraftan da yeni ekim dönemi için ekeceği tohum eleme işine başladı.
Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Yozgat’ta çiftçiler bir taraftan hububat hasadını yaparken, bir taraftan da yeni ekim dönemi için ekeceği tohum eleme işine başladı.
Ülke genelinde olduğu gibi Yozgat’ta kuraklık nedeniyle bölge çiftçisi hububat hasat döneminde yüzde 70’e yakın verim kaybı yaşıyor.
Yerköy İlçesinde ekim ayı için ekeceği tohumu temin çiftçiler selektöre götürerek yabancı ot tohumları ve kırık buğdaydan arındırıyor. İlaçlama işlemini de gerçekleştiren çiftiler kullanacakları tohumu ekime hazır hale getiriyor.
Cemil Acer isimli çiftçi, ilçede kamuda çalıştığını hububat hasat dönemi olduğu için yıllık iznini alarak köyde yaşayan babasına yardım ettiğini söyledi.
Acer , “Bu yıl çiftçiler açısından zor ve sıkıntılı bir yıl olarak geçti. Ekinlerimiz kuraklık sebebi ile yandı. Bizlerde yanan tarlalarımızı hasadını yapamadık ve yeniden sürümünü gerçekleştirdik. Diğer herk diye tabir edilen buğday tarlalarımızda ise yüzde 60-70 varan ürün kaybı oldu. 20-30 yıldır bölgemizde böyle bir kuraklık ve yangın olmamıştı. İlkbahar aylarında yağışların olmaması ekinlerimizi yaktı ve ürünümüzde ciddi anlamda verim kaybına neden oldu. Her yıl tarlamızın birisine sertifikalı tohum ekerek bir sonraki yıl ekeceğimiz tarlamızın tohumluğunu bu şekilde ayarlıyorduk. Hasadını yaptığımız tarladan ancak tohumluğumuz çıktı. Bizde selektöre getirerek eleme işlemine başladık. Şuan köyümüzde bir yandan hasat yapılırken, bir yandan da ekeceği tohumu temin edebilen vatandaşlarımız eletmek için selektöre getiriyor. Çiftçilerimizi çoğu hasat döneminde daha tohumluk ürünü elde edemedi. Bir kısmı da bizim gibi ancak tohumluk buğdayını kurtardı. Gübre ve mazotun yanı sıra diğer girdileri nasıl karşılayacağımızı bilmiyorum. İnşallah devletimiz biran önce desteklerde bulunurda ekim için gerek tohum, gerekse diğer gübre ve mazot giderlerini şimdiden temin ederiz.”diye konuştu.
Nihat İnan isimli çiftçi’de benzer ifadeler kullanarak şöyle dedi: “Tohum olarak kullanacağımız buğday yeşil iken içerisindeki çavdar ve yabani otları temizliyoruz. Hasat sonrası da tohumluğu buğday selektörüne getirerek eleyip içerisinde kırık buğdayları, sap parçalarını, olgunlaşmamış buğday ile küçük olan yabani ot tohumlarını temizletip ilaçlayarak ekime hazır hale getiriyoruz. Bu yıl önceki yıllara göre oldukça olumsuz bir yıl olarak geçti. Yağışların olmaması kuraklık sebebiyle ekinlerimiz yandı ve verimde de ciddi derecede ürün kaybı yaşandı. İnşallah devletimiz kısa sürede biz çiftçilere tohum, gübre desteğinde bulunur.”diye konuştu.