Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, il genelinde doğrudan ekimin yaygınlaştırılmasına yönelik bölge çiftçisini bilgilendirme çalışmalarına devam ediyor.
Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, il genelinde doğrudan ekimin yaygınlaştırılmasına yönelik bölge çiftçisini bilgilendirme çalışmalarına devam ediyor.
Konya Bahri Dağdaş Ulaslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünden uzmanları ile Toprak İşlemesiz Tarım(Doğrudan Ekim) ile ilgili çiftçileri bilgilendirmek amacıyla Saraykent İlçesine bağlı Çiçekli köyünde çiftçi toplantısı yapıldı.
Toplantıya Konya Bahri Dağdaş Ulaslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünden uzmanlar, İl İlçe Müdürlüğü teknik personeli ve çiftçiler katıldı.
Toplantıda Tarımsal Araştırma Enstitüsünden uzmanları çiftçilere doğrudan ekim ve toprak işlemesiz tarım ile ilgili sunum yaparak doğrudan ekimle ilgili teknik ve pratik bilgiler verdi.
Enstitü uzmanları yaptıkları sunumda şunları kaydetti: “Bu sistem hem çiftçilerimizin daha işçilik yapmalarını hem de özellikle yakıtta olmak üzere girdi maliyetlerini düşürmektedir. Doğrudan ekimin yaygınlaşmasını İlimiz ve ülkemiz tarımı için önemsiyoruz. Toprak işlemesiz tarımda özellikle münavebe(ekim nöbeti) ile uygulamak gereklidir. İlk yıllarda verim kaybı yaşanabilecektir. Ama biz yaptığımız ekimlerde verim kaybından çok verim artışı gözlemledik. O nedenle çiftçilerimize bu sistemi, tavsiye ediyoruz. Son günlerde akaryakıt fiyatlarındaki artışla çiftçinin girdi teminindeki güçlükler dikkate alındığında bu sistem daha fazla önem kazanmaktadır. Bu sistemi çiftçilerimizin uygulaması özellikle akaryakıtta yüzde 80- 90’lara varan tasarruf sağlayacak, daha az maliyetle üretim ve kâr artışı sağlayacaktır. Ayrıca ülkemiz toprakları özellikle organik madde miktarı bakımında düşüktür. Bu sistemi uyguladığımızda tarlalarımızda organik madde miktarı artacak ve daha az gübrelemeye ihtiyaç duyacaktır.”
Yozgat Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri de; İl genelinde yapılan Toprak İşlemesiz Tarım çalışmaları ve sonuçları ile ilgili sunum ve bilgilendirme yaptı.
Ekipler, “2012 yılında çiftçi ve teknik personel bazında izleyici olarak başlanılan Toprak İşlemesiz Tarım çalışmalarını 2014 yılında ilk ekim yaparak uygulamaya geçirdik. İlk hasadımızı 2015 yılında yapılan tarla günü ile duyurduk. Daha sonra toprak işlemesiz tarımı ilimizde yaygınlaştırmak amacıyla yoğun çalışmalar yürüttük. 2018 üretim sezonunda Merkez ilçe Boğazlıyan, Sarıkaya ve Şefaatli olmak üzere 4 ilçemizde 12 yerde demonstrasyon ekimleri yaptık. Bu konu ile eğitimler demonstrasyonlar ve bilgilendirmeler yapılmaktadır. Bunu burada Saraykent ilçemizde ve Çiçekli köyümüzde de yaygınlaştırmak istemekteyiz. Yapılan bu çalışmalar neticesinde 3 Bin dekardan daha fazla alanda toprak işlemesi tarım yapılmaya başlandı. Bunu yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. 2019 üretim sezonunda da Saraykent ilçemizde demonstrasyon ekimi yapmayı düşünüyoruz. Çiftçilerimize tavsiye ediyoruz. Bu konuda istekli çiftçilerimize İl Müdürlüğümüzün imkânları nispetinde her türlü yardıma hazırız.”