Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Yozgat’ta çiftçiler, ekecekleri tarlaları, dizkara ve kazayağı ve ile sürerek şimdiden yaklaşan ekim için hazırlıklara başladı.
Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Yozgat’ta çiftçiler, ekecekleri tarlaları, dizkara ve kazayağı ve ile sürerek şimdiden yaklaşan ekim için hazırlıklara başladı.
Yerköy Ziraat Odası Başkanı Cahit Metin, yaptığı açıklamada; bölgelerinde çiftçilerin yaklaşan ekim ayı öncesi tarlalarının sürüm işlemlerini yaparak ekim hazırlıklarına başladığını söyledi.
EKİM AYININ SONLARI TERCİH EDİLMELİ
Başkan Metin, hububat ekimi için Ekim ayının sonlarının tercih edilmesi gerektiğini belirtti.
Yerköy Ziraat Odası Başkanı Cahit Metin, “Bölgemizde; tarım, hububat ağırlıklı, yani buğday ve arpa ekimi yapılmaktadır. Şu sıralar çiftçilerimiz tarlasını hububat ekimi için hazır hale getiriyor. Bir yandan tarlasını kazayağıyla, sürerken diğer yandan diz kara ve tapanla düzleyerek ekime elverişli olması için yoğun uğraş vermektedir. Bölgemizde ekim aylarında yağışların geç başlaması nedeniyle çiftçilerimizden hububat ekimlerini en az ekim ayının 20’sinden sonra yapmalarını istiyoruz. Hububatı ne kadar geç ekersek o kadar iyi olur. Çünkü ekim yapacağımız tohumluklar bu yılın ürünü yani yeni ürün olduğu için, toprağa atıldığı zaman yağmur geç yağarsa tohumun kalitesini oldukça düşürüyor. Fakat geç ekildiği takdirde yağışların da başlamasıyla tohum özelliğini, kalitesini bozmadan oluşmaya başlayacaktır. Sulu arazilerde çiftçilerin yağışları beklemesine gerek yok. Bunu iyi hesaplamak gerekir.” diye konuştu.
Girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Metin, “Çiftçilerimiz haklı olarak girdi maliyetlerinin yüksek olmasından yakınıyor. Geçen yıl gübre fiyatları ile bu yıl arasında oldukça yüksek fark var. Şuan çiftçilerimiz gübresini temin etmeden tarlasını ekime hazırlıyor.”diye konuştu.
Bölge çiftçisi ise bu yıl Yerköy bölgesinin kuraklıktan etkilendiğini belirterek üründe yüksek oranlarda düşüş meydana geldiğini ifade etti. Çiftçiler, gübre, mazot gibi maliyetlerinin bu yıl yüksek olduğunu buna rağmen buğdaya verilen taban fiyatının çitçiyi tatmin etmediğini gübre mazot temini için bankalardan kredi temini yoluna gittiklerini belirttiler.