Yozgat Makine Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Tahir Demirel, yılda en az bir kez doğalgaz ve kombi bakımının periyodik olarak yaptırılması gerektiği konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu.
Yozgat Makine Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Tahir Demirel, yılda en az bir kez doğalgaz ve kombi bakımının periyodik olarak yaptırılması gerektiği konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu.
MMO Başkanı Tahir Demirel, yaptığı açıklamada, Yıl boyu çalışan kombilerin kış aylarında da sorunsuz performans göstermesi için yıllık periyodik bakımın kış gelmeden yaptırılması gerektiğini belirtti.
Demirel, “Yılda en az bir kış ayına girerken gerçekleştirilmesi gereken kombi bakımı, işin uzmanları tarafından yapılması cihazınızın ekonomik ömrü acısından önemlidir. Gecikmeden kombi bakımını yaptıranlar enerji tasarrufu elde ederek daha az fatura öderken, kombilerin uzun ömürlü ve verimli olmasını sağlamış olur. Bakımı yapılmamış cihazlar beklenmedik kazalara davetiye çıkarmaktadır, kışın daha hesaplı ve güvenli bir şekilde ısınmak istiyor isek bakımlarımızı alanında uzman kişilere teslim etmeliyiz. Evinize gelen servis ekiplerinin yetki belgesi olup olmadığını kontrol edip, yetki belgesi yoksa cihazınıza müdahale etmesine izin vermeyin. Bakım sırasında neler yapılacağı konusunda bilgi verilmesini isteyin. Öncesinde kombi kapağını açmadan sıcak suyu ve kalorifer tesisatı ısıtma testi ile kombinin çalışma verimini kontrol ettiğinden emin olun. Kombinizin kritik güvenlik aksamlarını ; bacalı kombilerde limit sensörü ve çekiş durumunun, yoğuşmalı kombilerde ise su haznesi temizliğinin ve kalorifer giriş hattı yönündeki çamur ayrıştırıcı filtrelerinin kontrollerden geçirildiğinden ve sorunlarından giderildiğinden emin olun.”dedi.
KOMBİ BAKIMI VE BASİT ÖNLEMLER FATURALARDA TASARRUF SAĞLAR
“Kışa girmeden yaptırılacak baca temizliği, kombi bakımı ve basit önlemler sayesinde daha az doğalgaz tüketerek ısınmak ve böylece doğalgaz faturasında biraz daha tasarruf etmemiz mümkün olacaktır.”diyen Demirel, şunları kaydetti: “Evlerdeki ısı kaybını önlemek için yapılacak olan yalıtım ile yüzde15 ile yüzde 60 arası tasarruf elde edebiliriz. Ayrıca radyatörlerde termostatik vana kullanarak da yüzde 14 civarında tasarruf yapılabilir. Termostatik vanalarda oda sıcaklığının 1 derece düşürülmesi yaklaşık yüzde 7 tasarruf sağlamamıza yardımcı olacaktır. Ayrıca radyatörlerin üzerinin ve önünün açık olası konforlu ısı elde etmemizi sağlar. Hepsinden de önemlisi düzenli kombi bakımı ve baca temizliğiyle olası herhangi bir karbon monoksit kaçağını önleyip ailemizin can güvenliğini sağlamış oluruz.”diye konuştu.
DOĞALGAZIN DOĞRU KULLANILMASI HALİNDE TEHLİKE ARZ ETMEZ
Doğalgazın doğru kullanılması halinde kesinlikle tehlike arz etmeyeceğini söyleyen Demirel, “Doğalgazın kimyasal özellik olarak kokusuz, renksiz ve zehirsizdir. Gazın bu özelliği dikkate alındığı zaman gazdan ziyada ortamda bulunması gereken oksijen yetersizliğinden zehirlenmeler meydana gelmektedir. Doğalgazın doğru kullanıldığı takdirde kesinlikle tehlikeli bir yakıt değildir. Bunun için bacalı cihazlarımızın (soba, şofben, kombi, kazan) bulunduğu ortamlarda gerekli havalandırmanın yapılması mecburidir. Cihazlarımızın montajını kesinlikle banyo, wc, yatak ve çocuk odasına yaptırmayalım. Ocağın bulunduğu yere gaz alarm cihazı takılması güvenliğimiz için faydalı olur. Bacalar standartlara uygun yapılmalı ve sızdırmaz olması çok önemlidir. Balkon gibi atmosfere açık yerlerde bulunan hermetik cihazlar dolap içinde muhafaza edilmelidir. Doğalgaz tesisatı açık görülebilir ve ulaşılabilir olmalıdır. Açık yanmanın olduğu yerlerde menfezler kesinlikle bulunmalı ve kapatılmamalıdır.”ifadelerini kullandı.