Yozgat Şehir Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Kozan, 2017 verilerine göre tüm dünyada 18 yaş üstü 451 milyon diyabetik hastası olduğunu belirterek, bu sayının 2045 yılında 693 milyona yükseleceği tahmin edildiğini söyledi.
Yozgat Şehir Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Kozan, 2017 verilerine göre tüm dünyada 18 yaş üstü 451 milyon diyabetik hastası olduğunu belirterek, bu sayının 2045 yılında 693 milyona yükseleceği tahmin edildiğini söyledi.
Uzman Dr. Mustafa Kozan, 14 Kasım Diyabet Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada diyabet hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu.
Dr. Kozan, “Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet açlık kan şekerinin 126 üzerinde olması veya herhangi bir saatte ölçülen kan şekerinin 200 ve üzeri olması durumunda tanısı konulan kronik bir hastalıktır. Açlık kan şekerinin 100-126 arasında olması veya 2.saat tokluk şekerinin 140-200 arasında ölçülmesi ise Gizli Şeker (Prediyabet) olarak adlandırılır. Günümüzde şeker hastalığı artan obezite oranı düzensiz beslenme sedanter yaşam nedeniyle artan bir sağlık sorunu haline gelmiştir. 2017 verilerine göre tüm dünyada 18 yaş üstü 451 milyon diyabetik hasta vardır ve bu sayının 2045 yılında 693 milyona yükseleceği tahmin edilmektedir.”dedi.
ŞEKER HASTALIĞININ BELİRTİLERİ GENEL OLARAK AĞIZ KURULUĞU, SIK İDARAR ÇIKMA VE ÇOK SU İÇME OLARAK GÖRÜLÜR
Şeker hastalığı belirtilerinin genel olarak ağız kuruluğu, sık idarar çıkma ve çok su içme, ellerde ve ayaklarda uyuşukluk, yanma olarak görüldüğünü vurgulayan Dr. Kozan, “ Buna ilaveten, ellerde ayaklarda uyuşukluk/yanma/karıncalanma, üşüme, halsizlik, kilo kaybı, ciltte ve idrar yollarında sık enfeksiyon gelişmesi veya oluşan enfeksiyonun kolay iyileşmemesi görülebilir. Bu belirtilerin bir veya birkaçının varlığı şeker hastalığından şüphelenilmesine yol açar. Hastalıktan korunma yöntemi öncelikle en başta yapmamız gereken diyet yapmaktır. Diyete karbonhidrat kullanılmadan devam edilmesi gerekmektedir ve diyetle birlikte egzersizlerine dikkat etmesi gerekmekte olup şeker hastalığı bulunanların da haftada en az 3 gün 45 dakika düzenli olarak egzersiz yapması gerekmektedir. Toplumda genel olarak bütün herkesin de dikkat ederek egzersizleri düzenli olarak yapmaları önermekteyiz gerekli egzersiz ve düzenli beslenme ile şeker hastalığı kontrol altına alınabilir. 1921 yılında insülini bularak milyonlarca hastanın tedavisini mümkün kılan harp cerrahı Fredrick Bantig’in doğum yıl dönümü anısına 14 Kasım Dünya Diyabet günü olarak kabul edilip, her yıl çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. Dünya Diyabet Günü’nün 2018-2019 yılları teması “Diyabet ve Aile”dir. Aile temasının seçilmesinin amacı, diyabetin aile üzerindeki etkisi konusunda farkındalık yaratmak ve bu hastalıktan etkilenen aileleri desteklemektir. Tüm hastalarımıza sağlıklı günler dileriz.”ifadelerini kullandı.