Eğitim-Bir-Sen Yozgat 2 Nolu Şube Başkanı Hasan Can, genelgenin geri çekilmesi gerektiğini belirterek, bu durumun toplu sözleşme sürecine zarar vereceğini vurguladı.
Geçtiğimiz aylarda uygulamaya konulan tasarruf genelgesi, birçok kamu kurumunda kısıtlamalara yol açarken, en çok tepki çeken konulardan biri de kamu servis hizmetlerinin sona erdirilmesi oldu. Eğitim-Bir-Sen Yozgat 2 Nolu Şube Başkanı Hasan Can, genelgenin geri çekilmesi gerektiğini belirterek, bu durumun toplu sözleşme sürecine zarar vereceğini vurguladı.
Yeni tasarruf genelgesi kapsamında kamu kurumlarında servis hizmetlerinin kaldırılması, birçok kamu çalışanının geçim şartlarını zorlaştırdı. Genelgenin hukuka aykırı olduğunu ifade eden Hasan Can, uygulamanın Anayasa Mahkemesi’ne taşındığını ve dava sürecinin devam ettiğini belirtti.
“KAZANÇLARIN YOK SAYILMASI HUKUKA AYKIRIDIR”
Hasan Can, servis hakkının iptal edilmesinin, elde edilen kazanımların yok sayılması anlamına geldiğini belirterek, “Bu genelgenin geri çekilmesi gerekiyor. Sadece servis hakkı değil, birçok kazanım zarar gördü. Toplu sözleşme masasında elde edilen hakların, hukuka aykırı bir şekilde engellenmesi kabul edilemez. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yaptığımız görüşmelerde, servis hizmetleri, koruyucu giyim ve fazla mesai ücretleri gibi hakların engellenmesinin hukuka aykırı olduğunu ve bu durumu yargıya taşıdığımızı ifade ettik. Kazanımların hukuk devleti ilkesi gereğince korunması gerektiğini söyledik” dedi.
SERVİS HİZMETLERİ VE HUKUKİ TEMİNAT
2021 yılında yayınlanan tasarruf tedbirlerinin tavsiye niteliğinde olduğunu hatırlatan Can, 2024 yılında bu hizmetlerin sonlandırılmasının dayandırıldığına dikkat çekti. Can, “Servis hizmeti, 10 yıldan fazla bir süredir sorunsuz bir şekilde uygulanıyordu ve bu, sosyal hayatın birçok bireyini olumlu etkileyen bir kazanımdı. Servis hizmetlerinin sona erdirilmesi, sosyal maliyetler yaratır ve tasarruf yerine sosyal zarara neden olur” şeklinde konuştu.
TOPLU SÖZLEŞME HÜKÜMLERİNE UYULMALI
Eğitim-Bir-Sen Yozgat 2 Nolu Şube Başkanı Hasan Can, anayasa, uluslararası sözleşmeler ve 4688 sayılı kanun ile toplu sözleşme taraflarının kararlarına aykırı hareket edilmemesi gerektiğini belirterek, servis sözleşmelerinin yenilenmesi noktasında kurumlara serbestlik tanınması ve toplu sözleşme hükümlerine uyulması gerektiğini vurguladı. Can, aksi takdirde hukuka riayet edilmemiş olacağını ve atılan imzaların inkâr edilmiş olacağını ifade etti.