enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5300
EURO
36,1696
ALTIN
2.967,02
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat
Hafif Yağmurlu
10°C
Yozgat
10°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
14°C
Cumartesi Kar Yağışlı
-2°C
Pazar Hafif Kar Yağışlı
-3°C
Pazartesi Kar Yağışlı
-3°C

Ekinci: Ayakkabı tamir işinde bizler son kuşağız

Yozgat’ta yaklaşık 40 yıldır ayakkabı tamir işi yapan  Mahmut Ekinci, ayakkabı tamir işinde kendilerinden son kuşak olduğunu belirterek bundan sonrada bu işi yapacak pek kimsenin kalmayacağını söyledi.

Ekinci: Ayakkabı tamir işinde bizler son kuşağız
REKLAM ALANI
09.12.2020
1.629
A+
A-

Yozgat’ta yaklaşık 40 yıldır ayakkabı tamir işi yapan  Mahmut Ekinci, ayakkabı tamir işinde kendilerinden son kuşak olduğunu belirterek bundan sonrada bu işi yapacak pek kimsenin kalmayacağını söyledi.

Gelişen ve değişen teknolojiye bazı meslek dalları gibi ayakkabı tamirciliğinin de yenildiğini söyleyen Mahmut Ekinci,  Yozgat’ta 10-15 yıl öncesine kadar 40’ yakın ayakkabı tamircisi olduğunu günümüzde bu sayının 5’e kadar düştüğünü ifade etti.

Ekinci, “Kış mevsimi dolayısıyla işlerimizde azda olsa bir yoğunluk söz konusu. Yaza göre kışın işlerimiz biraz daha hareketli oluyor. Vatandaşlar yeni kışlık ayakkabı almak yerine az tamir gerektiren ayakkabılarını tamire getiriyor. Genelde tamir gerektiren ayakkabılarda kaliteli olduğu için vatandaşlar tamir ettirerek birkaç yıl daha idare etmeye çalışıyor. Yozgat’ımızın ekonomik durumu belli. Bizim çocukluk dönemimizde babamız aldığı hiçbir şeye itiraz etmez alır kullanırdık. Şimdiki zamanda çocuğumuza aldığımız bir ayakkabı yada bir pantolonu beğendirmek çok zor. Yırtılsa bile tamir yerine yenisini alma derdine düşüyoruz. Vatandaşlarımızın alım gücü düştüğü için mecburen ucuz ürünlere yönelmek durumunda kalıyor. Kalitesiz ayakkabıların piyasada ucuz bir şekilde satılması bizlerinde işlerini etkiliyor.  Pandemi dolayısıyla biraz sıkıntılı olan ekonomimiz daha da ağırlaştı. Buda haliyle bizleri olduğu gibi bütün sektörleri de etkiledi. Şuan kış mevsimi dolayısıyla işlerimizde azda olsa bir yoğunluk yaşanıyor.”dedi.

Çırak bulmak ve yetiştirmekte güçlük çektiklerini vurgulayan Ekinci, “Eskisi gibi bir kazanç olmadığı için ayakkabı tamirciliği de cazibesini yitiren meslekler arasındaki yerini aldı. Şimdi nesilde değişti. Artık kolay kolay bir şey beğenilmiyor. Çırak yetişmediği için ayakkabı tamirciliği de unutulmaya yüz tutan meslekler arasına girmeye aday.  Çıraklık eğitiminde yetişenler de, bizim eski dönemlerde yetiştiğimiz gibi yetişmiyor. Eski dönemde çırak, kalfa, usta olurdu, sebebi de ilkokul, ortaokul, lise birleşince herkes okumaya yöneldi.Yeni gelen nesilde ayakkabı tamirciliğini önemsemiyor. Ayakkabı tamir işlerinin düşmesiyle bende çanta ve kemer tokası değiştirme işerine de yöneldim. Çünkü farklı işlerde yapmazsak ayakta durma imkanımız olmaz. Tamir işleri belki kolay gibi gözükse de fiziki olarak emek harcıyorsunuz o yüzden zor bir meslek. İşimi severek yapıyorum ve 40 yıldır bu mesleğimi sürdürüyorum insan sevdiği işi yapmalı sevmediği istemediği bir işi mecburda bir yere kadar ancak yapabilir.”diye konuştu.

 

 

 

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.