Başkan Yalçın, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada; Akdağmadeni’nin yakın geçmişte kültürü ve değerlerinin birbirinden farklı milletlerin ve unsurların kardeşçe yaşadığı kadim bir şehir olduğunu belirterek, saygı ve hoşgörünün vücut bulmuş halini Akdağmadeni’nin en güzel şekilde yansıttığını söyledi.
Akdağmadeni Belediye Başkanı Dr. Nezih Yalçın, İlçede atıl vaziyette bulunan ve yıkılmaya yüz tutmuş, ‘Eski Kilisenin restore edilerek, ‘Kültür Evi ve Kent Müzesi’ olarak kullanılması noktasında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile görüşme yaptı.
Başkan Yalçın, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada; Akdağmadeni’nin yakın geçmişte kültürü ve değerlerinin birbirinden farklı milletlerin ve unsurların kardeşçe yaşadığı kadim bir şehir olduğunu belirterek, saygı ve hoşgörünün vücut bulmuş halini Akdağmadeni’nin en güzel şekilde yansıttığını söyledi.
Belediyeciliğin sadece alt yapı, üst yapı ve buna benzer faaliyetleri yapmaktan ibaret olmadığını vurgulayan Başkan Yalçın ”Belediyecilik aynı zamanda gönüllere dokunmaktır, bir şehrin tarihine, kültürüne sahip çıkmaktır anlayışıyla yolumuza devam ediyoruz. Bir taraftan belediye hizmetlerimizi aralıksız sürdürürken bir taraftan da ilçemizde günümüze ulaşan kültür varlıklarını restore ederek gelecek nesillere kazandırmayı amaçlıyoruz. İlçemizde atıl vaziyette bulunan, yıkılmaya yüz tutmuş, ‘’Eski Kilise’’nin restore edilerek Akdağmadeni’mizde eksikliği hissedilen ‘Kültür Evi Ve Kent Müzesi’ olarak kullanılması noktasında Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’dan destek talep ettik. Akdağmadeni yakın geçmişte kültürü ve değerleri birbirinden farklı milletlerin ve unsurların kardeşçe yaşadığı kadim şehirdir, saygı ve hoşgörünün vücut bulmuş halidir.
OSMANLI DEVLETİ’NİN MEDENİ OLDUĞUNU GÖSTERMEKTEDİR
Yaklaşık 150 yıl önce inşa edilen Akdağmadeni Kilisesinin Osmanlı Devleti’nin inanç özgürlüğü konusunda günümüz toplumlarından daha medeni olduğunu gösterdiğini vurgulayan Başkan Yalçın, ” Osmanlı Devleti’nin hoş görüsüne istinaden gayrı Müslimler “Başımızda kardinal külahı görmektense, Osmanlı sarığı görmeyi arzu ederiz.” diyecek kadar bu bütünün bir parçası olmayı severek kabul etmiş ve özümsemiştir. Yakın geçmişte olduğu gibi Akdağmadeni İlçemiz bugün de çok kültürlü bir yapıya sahiptir. Irkı, lehçesi, yaşam tarzı ve kültürü ne olursa olsun, Ay Yıldızlı Al Bayrağımızın altında, Türk kimliği ile ‘Tarihin Doğayla Buluştuğu Kent’ olan Akdağmadeni’nde yaşamak hepimizin övünç kaynağı olmuştur. Yakın geçmişimizin yıkılmaya ve yok olmaya yüz tutmuş bu mirasını restore ederek, saygı, sevgi ve hoşgörünün bir timsali olarak ilçe halkımızın hizmetine sunmayı asli vazifelerimizden biri olarak görüyoruz. Restorasyon sonrası bu yapıyı, 1000 yılı aşkın tarihi olan ilçemizin geçmişe dair eserlerinin muhafaza edildiği “Kent Müzesi” ve vatandaşımızın hoş vakit geçirdiği, çeşitli etkinliklerle sosyal hayata renk kattığı bir “Kültür Evi” olarak kullanmayı düşünüyoruz. Restorasyon süreci uzun olsa da geçmişten geleceğe aktarılan, mimarisi ve heybetiyle bölgenin en nadide eserlerinden biri olan tarihi eserimiz tamamlanınca turizm açısından ilçemize önemli bir katkı sunacaktır. Akdağmadeni Belediyesi olarak sadece bu günümüze değil, Akdağmadeni’nin tarihinden yola çıkarak geleceğimize yatırım yapmaya kararlıyız. Akdağmadeni’nin restorasyon sürecinde “ama, fakat, lakin” demeden, resmi ve gayri resmî tüm kurum ve kuruluşları, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve halkıyla üzerine düşeni yapacağına, ecdadımızın hoş görüsünü göstereceğine, konu Akdağmadeni olunca bütün görüş ayrılıklarını bir kenara bırakıp bu nadide eseri yıkılmaktan kurtaracağına inancımız tamdır. Medeniyetlerin beşiği Akdağmadeni tarihine de sahip çıkacak.” diye konuştu.