enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5300
EURO
36,1696
ALTIN
2.967,02
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat
Hafif Yağmurlu
10°C
Yozgat
10°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
14°C
Cumartesi Hafif Kar Yağışlı
-2°C
Pazar Hafif Kar Yağışlı
-2°C
Pazartesi Çok Bulutlu
-3°C

Fiziksel aktivite özgüven düzeyini yükseltiyor

Yozgat Bozok Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Hayrettin Gümüşdağ danışmanlığında yürütülen ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi Dilek Palaz tarafından hazırlanan yüksek Lisans tezinin fiziksel aktiviteye katılımın özgüven düzeyini yükselttiği sonucu elde edildi.

Fiziksel aktivite özgüven düzeyini yükseltiyor
REKLAM ALANI
19.06.2019
2.116
A+
A-

Yozgat Bozok Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Hayrettin Gümüşdağ danışmanlığında yürütülen ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi Dilek Palaz tarafından hazırlanan yüksek Lisans tezinin fiziksel aktiviteye katılımın özgüven düzeyini yükselttiği sonucu elde edildi.

Yapılan araştırmanın amacının üniversite öğrencilerinin fiziksel aktiviteye katılımları ve özgüvenleri arasındaki ilişkiyi belirlediğini kaydeden Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi Dilek Palaz

Palaz, “Çalışmada, veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (IPAQ -kısa form) ve Akın (2007) tarafından Türkçe uyarlaması yapılan 33 maddelik Öz-Güven Ölçeği uygulanmıştır. Bu doğrultuda; betimsel tarama modelindeki araştırma Yozgat Bozok Üniversitesi farklı bölümlerinde eğitim gören toplam 500 gönüllü öğrenciye uygulanmıştır.

Araştırma sonucunda; farklı bölümlerde öğrenim gören öğrencilerin fiziksel aktivitelere katılımı ile özgüvenleri arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki olduğunu vurgulayan Palaz, “Bu anlamda fiziksel aktiviteye katılımlarının çoğunun düşük düzeyde yani yüzde 44.8 olduğu anketlerin analizleri sonucu tespit edilmiştir.Fiziksel aktiviteye katılım düzeyi arttıkça öğrencilerin özgüven düzeylerinin de yükseldiği sonucuna varılmıştır. Cinsiyet, barınma biçimi, aylık harcama miktarı, eğitim gördüğü alan ve aile spor geçmişine göre öğrencilerin özgüvenleri arasında da istatistiksel olarak anlamlı farklar tespit edilmiştir. Erkek öğrencilerin kadın öğrencilere göre hem fiziksel aktivitelere katılımları hem de özgüven düzeyleri daha yüksek seviyede olduğu belirlenmiştir. Aylık harcama miktarı yükselmesiyle özgüvenin arttığı, arkadaşları ile birlikte barınan öğrencilerin özgüven düzeylerinin daha yüksek olduğu, ailesinde spor yapan öğrencilerin hem fiziksel aktivite hem de özgüven düzeylerinin daha yüksek olduğu araştırma sonucunda tespit edilmiştir.”diye konuştu.

Palaz, araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda şu önerilere yer verdi:

“Öğrencilerin ilgi duydukları ve onlara hitap eden spor dallarına yönelmeleri için Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri, Belediyeler, İl Özel İdaresi gibi kurum ve kuruluşların koordineli çalışmaları sonucu spora katılımı arttırmak adına yeni, erişimi kolay alanların kullanıma sunulmasıyla ilgili çalışmalar yapılmalıdır(ortopedik spor aletleri kullanıma sunularak fiziksek aktiviteye katılan bireylere daha bilgili ve kullanımı açısından bir antrenör bulundurulmalıdır).

Belediyelerin mahalle aralarında çocuklara özel yapmış olduğu oyun parklarında çocukların koordinasyonunu, becerilerini geliştirebilmelerine yardımcı olabilecek oyun aletleri yapılandırılmalıdır.

Spor Vadisi projesi ile Yozgat ili için fiziksel aktivite alternatifleri sunulmuştur fakat bu sahaların kullanımı ile ilgili eksiklikler gözden geçirilmelidir. Mevcut sahalar(tenis kortu, voleybol, futbol ve basketbol sahaları) antrenör eşliğinde grup ve özel ders şeklinde düzenlemeler ile fiziksel aktiviteye katılımı arttırmaya yönelik çalışmalar yapılmalıdır.

Uzun yaz tatili süresinde çocuklar için Spor İl Müdürlüğü veya diğer kurum ve kuruluşlarda yaz dönemini fiziksel aktivite ile geçirmeleri için spor yaz okulu çalışmaları(takım ve bireysel sporları içinde bulunduran bir sistemle) yapılmalı. Bu doğrultuda çocukların spor branşlarını tanımalarına, ilgi duyduğu ve beceri sağladığı spor branşına yönlenmelerine yardımcı olacak yararlı çalışmalar yapılması gelişim çağındaki çocukların fiziksel, psikolojik ve sosyal yönlerinin gelişmesine de yardımcı olacağı düşüncesiyle düzenlemeler yapılmalıdır.”

 

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.