Son yıllarda artan enflasyon ve hazır giyimin pahalı hale gelmesi, vatandaşların terzilere yöneltti.
Son yıllarda artan enflasyon ve hazır giyimin pahalı hale gelmesi, vatandaşların terzilere yöneltti.
Ekonomideki hayat pahalılığı giyim sektörüne de yansırken, vatandaşlar eski kıyafetlerini tamir ettirmek için terzilerin yolunu tutuyor.
Yozgat’ta 45 yıldır terzilik üzerine faaliyetini sürdüren Ali İhsan Gezginci, hazır giyimin pahalı olması dolayısıyla vatandaşları eski kıyafetlerini tamir ettirmek için terzileri daha fazla tercih ettiğini söyledi.
BİN-BİN 500TL VERMEK YERİNE 150 LİRAYA ESKİ KIYAFETLERİNİ TAMİR ETTİRİYORLAR
Hazır giyimdeki pahalılık nedeniyle vatandaşların bin- bin 500TL’ye mont kaban almak yerine eski kıyafetlerini terzilerde 100-150 liraya tamir ettirerek kullandığını söyleyen Gezginci, “Ben 65 yaşındayım. 45 yıldır terzilik üzerine faaliyetimi sürdürüyorum. Son yıllardaki artan enflasyon nedeniyle hazır giyimde pahalandı. Vatandaşımız bin lira bir kabana vermek yerine eski kıyafetlerinin tamirini yaparak kullanmayı tercih ediyor. Buda biz terzilerin iş yoğunluğunu artırdı. Bundan birkaç yıl öncesine kadar kimse tamir için elbisesini pek getirmezdi. Ama günümüzde vatandaşımızda tasarruflu hareket eder hale geldi. Bazı vatandaşlarımız kumaş alarak elbisesini terizilere diktiriyor. Mağazada 4-5 Bin TL olan bir takım elbiseyi kumaşını kendisi alarak yarı fiyatında altında bir fiyata mal ediyor.”dedi.
TERZİLİKTE SON NESİL BİZLERİZ
Terzilikte kendilerinin son nesil olduğunu vurgulayan Gezginci, “Bazı sektörler var ki artık kalifiye eleman bulmak çok zor. Bunlardan biriside bizim sektör. Maalesef artık çırak bulmak yetiştirmek neredeyse imkansız hale geldi. Çünkü gençlerimiz terziliği pek benimsemiyor ve bu yüzden bizim mesleğe pek ilgi kalmadı. Aynı şekilde kundura tamiri, yorgancılıkta bizim sektör gibi gençlerimizin ilgisini çekmiyor. Bu yüzden bizler artık son nesiliz.”diye bilirim.”şeklinde konuştu.
Yaklaşık 15 yıldır terzilik yapan Ahmet Aslan’da benzer ifadeler kullanarak şunları söyledi: “Son yıllarda ekonomide yaşanan olumsuzluklar ve enflasyondaki artış hazır giyim sektörünü de etkiledi. Vatandaşlarımız yeni kıyafet almak yerine eskilerinin tamirini yaptırmayı tercih ediyor. Mağazalarda şuan normal bir mont, kaban bin liradan aşağı değil. Vatandaşımızın da alım gücü buna yeterli gelmediği için eski kıyafetlerini tamir ettirmek için biz terzilerin yolunu tutuyor. Şuan genelde işlerimizde tamir üzerine yoğunluk var. Vatandaşımız kabanının astarını değiştiriyor, yakasıdır, cebidir, fermuarıdır, sökük varsa onun tamiri için geliyor. önceki yıllarla kıyasladığımızda bu yıl işlerimizde ciddi derecede bir artış söz konusu. Vatandaşımız bin- bin 500TL yerine 50 ile 150 lira vererek kıyafetinin tamirini yaptırıp kullanmayı tercih ediyor.”diye konuştu.