Yozgat Şehir Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Hekimi Op. Dr. Mehmet İçöz, “Dünya Görme Günü” dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu
Yozgat Şehir Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Hekimi Op. Dr. Mehmet İçöz, “Dünya Görme Günü” dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. Her yıl Ekim ayının ikinci perşembe günü düzenlenen bu gün, önlenebilir körlük ve görme kusurları konusuna küresel anlamda dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacı taşıyor.
GÖRME MUAYENESİ YAŞAMIN HER AŞAMASINDA GEREKLİDİR
Op. Dr. İçöz, görme hastalıklarının her yaş grubunda farklılık gösterebileceğini belirterek, “Doğum sürecinden başlayarak yaşamın her aşamasında görme muayenesi gerekmektedir. Yenidoğan bir bebekte ilk ay göz taraması yapılmalıdır. Bu tarama ile konjenital katarakt, retinoblastom ve herediter hastalıklar saptanabilir,” dedi.
ÇOCUKLUK DÖNEMİ ÖNEMLİ
Çocukların kendini ifade edebildiği 3 yaş civarında ambliyopi (göz tembelliği) ve göz kayması gibi hastalıkların tespitinin kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan İçöz, “Ambliyopinin tedavisi çocukluk döneminde olmaktadır. 12 yaş sonrası ne yazık ki bu hastalığı engelleyecek herhangi bir tedavi yöntemi yoktur,” şeklinde konuştu.
Dr. İçöz, çocukluk döneminden erişkin yaşa kadar görülebilen refraksiyon kusurlarına (miyopi, hipermetropi, astigmatizma) dikkat çekerek, bu kusurların doğru gözlük ve kontakt lenslerle tedavi edilebileceğini belirtti.
ERİŞKİNLERDE GÖRME KAYBI RİSKİ Erişkin yaşta yapılan göz muayenelerinde önlenebilir körlük açısından en sık görülen hastalıkların; katarakt, korneal opasiteler, yaşa bağlı makula dejenerasyonu, glokom ve diyabetik retinopati olduğunu ifade eden İçöz, “Katarakt, bu hastalıklar içerisinde en sık görülen ve ameliyat ile çok başarılı sonuçlar alınabilen bir hastalıktır. Diğer hastalıkların da erken tespiti ile görme keskinlikleri ve görme kalitesi korunabilir,” dedi./