enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5174
EURO
36,1929
ALTIN
2.980,09
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat
Az Bulutlu
12°C
Yozgat
12°C
Az Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
10°C
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
-2°C
Pazar Parçalı Bulutlu
-2°C

Kadın Doğum Uzmanı Op. Erbaş: Gebelikte ilk 3 ay çok önemli

Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Kadriye Turgut Erbaş, gebeliğin 10-12. haftalarında bebeğin tüm organ sisteminin oluştuğunu belirterek, gebelikte ilk 3 ayın anne ve bebeği açısından son derece önemli olduğunu söyledi.

Kadın Doğum Uzmanı Op. Erbaş: Gebelikte ilk 3 ay çok önemli
REKLAM ALANI
25.03.2019
4.195
A+
A-

Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Kadriye Turgut Erbaş, gebeliğin 10-12. haftalarında bebeğin tüm organ sisteminin oluştuğunu belirterek, gebelikte ilk 3 ayın anne ve bebeği açısından son derece önemli olduğunu söyledi.

Ailesi ve yakınlarının Yozgat’ta olması dolayısıyla Konya’da özel kliniğini memleketi Yozgat’a taşıyarak Atalay İş Merkezinde Özel Muayenehanesini açan Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Kadriye Turgut Erbaş, Yozgat’ta olmak ve burada sağlık hizmeti sunmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade etti.

Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Kadriye Turgut Erbaş, Gazetemize yaptığı açıklamada; özellikle hamilelik döneminde anne ve anne adaylarının dikkat etmesi gereken hususlar konusunda bilgiler verdi.

ASLA İLAÇ KULLANMAYIN

Gebelik döneminin ilk 2 ve 8. haftaların bebeğin etkilenebileceği en hassas dönemler olduğunu vurgulayan Dr. Erbaş, “Gebelik boyunca kadın doğum uzmanına danışmadan asla ilaç kullanılmamalıdır.  Gebeliğin başından itibaren güvenle kullanılabilecek antibiyotik, ağrı kesiciler, bulantı önleyici ilaçlar vardır ancak hekimle danışılarak kullanılmalıdır. Gebelik süresince kimyasal madde içeren ürünlerle temas edilmemesi gerekir. Temizlikte kullanılan, çamaşır suyu, tuz ruhu gibi maddelerle temas edilmemeli, epilasyon kremleri kullanılmamalıdır. Sağlıklı gebelik ve sağlıklı bebek için, gebelik planlamadan en az 3 ay öncesinde hekime başvurulmalı, gerekli tetkikler yapılarak eksikler saptanmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır. Gebelikten 3 ay önce günlük 400 mikrogram folik asit başlanması, bebekte anomali riskini yüzde  70’e yakın oranda azaltacaktır. Gebelik planlanmasında, korunmayı bıraktıktan sonra röntgene girilmemeli, rastgele ilaç kullanılmalıdır.”dedi.
BİR DİLİM PASTA YEDİĞİMİZDE 50 GRAM ŞEKER YÜKLEMESİ YAPILIR

Anne adaylarının şeker yüklemesinden çekinmemeleri gerektiğini ifade eden Dr. Kadriye Erbaş, “Anne adayları, 1 dilim pasta yediğinde kendisine 50 gram şeker yüklemesi yapmış olur. Hamileyken kaç kez tatlı yediklerini anne adayları biliyorlar mı? Glukoz yüklemesinde kullanılan 50 gram glikozun 2 dilim baklavaya eşdeğer glikoz içerdiğini bilseydik eğer şeker yüklemesi testinden bu kadar çekinir miydik acaba? Konya’daki kliniğimi Yozgat’a taşıdım ve yaklaşık 2 aydır hemşerilerimize hizmet veriyorum.  Konya’daki hastalarıma oranla Yozgat’ta şekerle alakalı problemleri daha sık görmekteyim. Açıkçası çoğunlukla şeker yüklemesinin risklerinden çekinip yükleme yaptırmamış ve gebelik şekeri olduğundan bihaber gebeleri ultrasonografide bebeğin etkilenmeye başladığını tespit ederek saptıyorum. Gebelik şekeri önceden tespit edilen anne adaylarına önerdiğimiz diyet veya insülin tedavisi ile bebeğin bu durumdan etkilenmesini engelleyebildiğimizi biliyor muyuz?  Yüksek şeker düzeyleri direkt plasentadan geçerek bebeği etkileyebilir fakat yüksek moleküllü bir protein olan insülin plasentadan geçemez. İnsülin kullanmaktan çekinen anneler bunu duymanız eminim sizi çok rahatlatacaktır” diye konuştu.

BEBEĞİ NASIL ETKİLER?

Anne karnında şekere maruz kalmış bebeklerin sıvı düzeylerinin arttığını dile getiren Dr. Kadriye Erbaş, “İri bebek ve polihidramnios ( bebeğin suyunun fazla olması) riski artar. İri bebeklerde doğum travmaları veya erken doğum riski fazladır. Doğum sonrasında da bebekte hipoglisemi ve diğer metabolik sorunları daha sık görebiliriz. Şu anda 50-100 gr glikozun anne ve bebeğe yaptığı olumsuz etki dünyanın hiçbir yayın organında ispatlanmamış ve iddia edilmemiştir. Dünya Sağlık Örgütü ve dünyadaki endokrin metabolizma ve perinatoloji dernekleri ilk başvuruda anne adayına açlık kan şekeri ve Hb A1C bakmayı önermekte, normal olan gebelerde 24-28. hafta arasında tüm gebeleri taramayı şeker yükleme testini önermektedir. Eğer gebelik diabeti açısından risk grubunda ise yani yaşı 35’in üzerinde, bir önceki gebelikte iri bebek doğurmuş, ailesinde diabet hikâyesi varsa gebeliğin başında şeker yükleme testini uygulamayı önermektedir. Tabi ki Bu testi kimseye zorla yaptırmayız Hastalarımla bu konuyu enine boyuna konuşuruz ve en sonunda karar yine onlarındır. Şeker yüklemesi yaptırmama konusunda kararlı hastalarıma bir glukometre cihazı (şeker ölçüm cihazı) edinmelerini ve belli aralıklarla ölçüm yapmalarını ve bir kağıda yazmalarını öneriyorum. Bu şekilde de saptadığımız takip ettiğimiz vakalar da mevcut. Temennimiz sağlıklı anne baba ve sağlıklı mutlu bir nesil. Lütfen kaygılarınızı korkularınızı açık ve net paylaşın ki size çözüm olalım” şeklinde konuştu.

 

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.