Yozgat İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Bünyesi’nde hizmet veren Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi (KETEM) sayesinde, sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlar profesyonel destek alıyor. 2016 yılının ilk 6 ayında KETEM’e Bin 247 tiryaki sigarayı bırakmak için başvurdu.
Sağlık Bakanlığı tarafından hem sigara içenleri bu alışkanlıktan kurtarmak hem de çocuk ve gençlerin sigaraya başlamalarının önüne geçmek için çok yönlü çalışmalar yürütüyor. Pasif içiciliğin önüne geçmek için kapalı mekan sigara yasağı uygulaması, yeni başlamaların önüne geçmek için kamu spotu, broşürlü bilgilendirme çalışmalarıyla Sağlık Bakanlığı tarafından sigarayla mücadele ediliyor.
Yozgat Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Akif Karaarslan, yaptığı açıklamada istatistiklere göre Türkiye’de 15 yaş üzeri vatandaşlardan yaklaşık 15 milyon kişinin tütün kullandığını söyledi
. Dr. Karaarslan, ”Dünyada her yıl 6 milyon insan, sigaranın yol açtığı akciğer, kalp, damar, beyin hastalıkları başta olmak üzere sigara ile ilişkili hastalıklardan hayatını kaybedilmektedir. Ülkemizde ise yılda 100 bin kişinin ölümüne sebep olmaktadır. Ülkemizde tüm ölümlerin yüzde 23’ü, tütüne bağlı hastalıklar sebebiyle olmaktadır. Sadece içmek değil, dumanını solumak bile bu hastalıkların oluşması için yeterlidir. Tütün dumanına pasif maruziyet de her yıl dünyada 600 bin insanın ölümüne neden olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, 700 milyon çocuk yani dünyadaki çocukların yarısı sigara dumanına maruz kalmaktadır” dedi.
Geçen yıl sigara bırakma polikliniğine başvuran kişi sayısının 2 Bin 616 olduğunu hatırlatan Dr. Karaarslan, bu yılın ilk 6 aylık döneminde ise Bin 247 tiryakinin sigarayı bırakmak için başvuruda bulunduğunu kaydetti.
Dr. Karaarslan, “Gelen kişilerin önce sigara alışkanlıkları, bırakma kararlılıkları ölçülüyor. Her gelişlerinde karbonmonoksit ölçümleri yapılıyor. Bu bir çeşit oksijenle yarışan bir gaz. Sigaracıların kanında yüksek skorlar görüyoruz. Gereken noktalarda uyarılarımızı yapıyoruz. Sağlık Bakanlığımız tarafından ücretsiz olarak sağlanan sigara bıraktırma ilaçları sayesinde bu konuda önemli bir başarı kaydettik. Yine bakanlığımız tarafından ücretsiz verilen sigara bıraktırma ilaçları da elimizi çok kolaylaştıran, hastaya çok yumuşak geçiş yaptıran durumlardır. Yaklaşık 1 yıl hastamızı takip ediyoruz. Bu yılın ilk 6 aylık diliminde 968 vatandaşımız muayene edildi ve Farmakolojik tedaviye başlandı. 279 vatandaşımıza da danışmanlık hizmeti verildi. Muayene olduktan sonra kontrole 279 vatandaşımız gelirken 128 vatandaşımız da sigarayı bıraktı. Bu kapsamda amacımız bütün sigara tiryakilerinin sigaradan kurtulmasını sağlamaktır. Bu vesile ile sigara kullanan vatandaşlarımızı KETEM’e bekliyoruz.”diye konuştu.