enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5300
EURO
36,1696
ALTIN
2.967,02
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat
Hafif Yağmurlu
10°C
Yozgat
10°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
14°C
Cumartesi Kar Yağışlı
-2°C
Pazar Hafif Kar Yağışlı
-3°C
Pazartesi Kar Yağışlı
-3°C

Kiracı: Yerel medyanın sorunları acilen çözümlenmelidir

Yozgat Gazeteciler Cemiyeti (YGC) Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Osman Hakan Kiracı, yerel medyanın döviz krizi yüzünden oluşan mevcut durumunun vahim bir aşamaya geldiğini belirterek “AK Parti iktidarı Konfederasyonumuzun ‘Bıçak kemiğe dayandı’ başlıklı açıklaması ile dikkat çektiği yerel medyanın sorunlarını acilen çözümlemelidir” dedi.

Kiracı: Yerel medyanın sorunları acilen çözümlenmelidir
REKLAM ALANI
21.12.2021
1.794
A+
A-

Yozgat Gazeteciler Cemiyeti (YGC) Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Osman Hakan Kiracı, yerel medyanın döviz krizi yüzünden oluşan mevcut durumunun vahim bir aşamaya geldiğini belirterek “AK Parti iktidarı Konfederasyonumuzun ‘Bıçak kemiğe dayandı’ başlıklı açıklaması ile dikkat çektiği yerel medyanın sorunlarını acilen çözümlemelidir” dedi.

 

Türkiye genelinde yaşanmakta olan ekonomik kriz nedeniyle ayakta kalma mücadelesi daha da zorlaşan yerel basının bugünkü durumu hakkında değerlendirmelerde bulunan YGC Başkanı Osman Hakan Kiracı, “Türkiye’de 9 Gazeteciler Federasyonu ile 84 Gazeteciler Cemiyetini temsil eden ve bu nedenle Ülkemizin en üst yerel medya çatısını oluşturan Konfederasyonumuz kuruluşundan bu yana olduğu gibi, ekonomik krizin yoğun bir şekilde yaşandığı bu süreçte de yerel medyanın tüm sorunlarını ve çözüm alternatifleri konusundaki önerilerini ciddi anlamda takip etmektedir.”dedi.
ACİL ÇÖZÜM GETİRİLMELİ
Yerel Medyanın içinde bulunduğu sorunların giderilmesi noktasında acil çözüm yoluna gidilmesi gerektiğini vurgulayan Kiracı,”Temel amacı, öncelikle yerel medyamızın sorunlarını her konjonktürel durumlarda belirleyip aynı süreçte çözüm önerilerini de öngören ve bununla yetinmeyip bu sorun ve çözüm önerilerini hemen hemen her platformlarda iktidar yetkililerine bizzat ulaştıran Konfederasyonumuz son kez ‘Bıçak kemiğe dayandı’ başlıklı açıklaması ile ekonomik krizin sebep olduğu yerel medyamızın içine düştüğü sıkıntıyı tüm çıplaklığı ile bir kez daha gözler önüne sermiştir. İktidardan, Basın İlan Kurumundan ve İletişim başkanlığından beklentimiz, döviz krizinin derinden etkilediği yerel medya sorunlarına acilen çözüm getirilmesidir. Bu konuda tüm yetkilileri ve ilgilileri Konfederasyonumuz yönetim kurulunun dikkat çektiği sorunlara çözüm bulmaya davet ediyoruz.Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Yönetim Kurulu’nun ise ekonomideki son gelişmelerin medya sektörüne olumsuz etkilerini değerlendirdiği ‘Bıçak kemiğe dayandı” başlıklı yazılı açıklamasında, asgari ücrette sağlanan artışın medya sektöründe çalışan basın mensupları adına memnuniyet verici olduğunun altı çizildi ve “Benzer iyileştirmenin basın işletmeleri için sağlanmaması halinde bu artış sektör için anlamını yitirecektir. Aksi halde basın mensuplarının çalışacak kurum bulamama tehlikesi ile karşı karşıya kalması söz konusu olacaktır.”diye konuştu.
GİRDİLER DOLAR ÜZERİNDEN
Girdi maliyetlerinin arttığını dile getiren YGC Başkanı Kiracı, “Gazete maliyetlerini oluşturan kâğıt, kalıp ve mürekkep başta olmak üzere tüm malzemelerin döviz cinsinden fiyatları artarken Dolar sadece bir yılda yüzde 100’den fazla arttı. Bunun yanı sıra, medya kuruluşlarının girdileri de Dolar bazında yüzde 50’ye varan oranlarda yükseldi ve toplam artış yüzde 200’lere ulaştı. Sektörümüzde artık bıçak kemiğe dayandı. Gerekli destekler sağlanmaz ve BİK ilan bedelleri bir an önce arttırılmazsa, 2022 yılında geçerli olacak asgari ücretteki artışın da etkisiyle yüzlerce yerel medya kuruluşu kapanacak, binlerce medya çalışanı işsiz kalacaktır.”dedi.

GEREKEN ÖNLEMLER
Kiracı alınması gereken önlemler şöyle sıralandı: “Basın İlan Kurumu resmi ilanları yerel gazeteler için yaşamsal önem taşıyor. Ancak, Hükümet kanadının 12 temsilcisi atanmadığından, Kasım 2021 tarihi itibariyle Basın İlan Kurumu Genel Kurulu yaklaşık bir yıldır toplanamıyor. Genel Kurul en kısa sürede toplanmalıdır. Genel kurulun toplanamaması halinde de, hak kaybı yaşanmaması için yeni fiyat tarifesini BİK yönetim kurulu belirlemeli ve Cumhurbaşkanlığına sunmalıdır. Artış kararı verilirken, dolar artışı ve enflasyon oranı dikkate alınarak fiyat yükseltilmeli, yeni fiyatlar 1 Ocak itibariyle uygulanmalıdır.”
KDV SIFIRLANMALI
“Bu konuda önerimiz, resmi ilan fiyat tarifesi sütun santim fiyatının satış sayısı 50 binin altındaki gazeteler için en az 35 TL olmalı, satışı 50 binin üzerinde olan gazeteler için de bunun paralelinde fiyat belirlenmelidir. Acil önlemler kapsamında başta gazete kâğıdı olmak üzere sektörde kullanılan tüm sarf malzemelerinde KDV sıfırlanmalı, uzun vadede Türkiye kâğıtta dışa bağımlılıktan kurtulmalı ve SEKA gibi kâğıt fabrikaları yeniden kurulmalıdır. Medya sektöründe faaliyet gösteren gazete, televizyon, radyo ve kurumsal internet haber siteleri için kamu bankalarınca “kredi” sağlanmalıdır. Ayrıca KOSGEB, IŞKUR veya Hazine tarafından zor durumdaki medya kuruluşlarına hibe verilmelidir. Medya kuruluşlarının birikmiş SGK ile diğer vergilerinde indirim yapılmalı, indirim sonrası hesaplanacak borç taksitlendirilmelidir”
BASIN DESTEKLENMELİ
“Yerel basın kuruluşları, belediyeler ve kamu kurumları tarafından ilan ve reklamlarla desteklenmeli; THY, Vakıfbank, Ziraat Bankası, Halkbank ve kamu ilanları yerel medyaya yönlendirilmeli, ayrıca bakanlıklar ücretli Kamu Spotu ve zorunlu yayın desteği vermeli. Bu kapsamda, yerel yönetimlerin meclis tutanaklarının tüm il ve ilçelerde yerel gazetelerde yayınlanması sağlanmalıdır. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde yer alan tasarruf tedbirleri kapsamında kamu kurumlarına getirilen yerel basına abone olunmama uygulamasına son verilmeli, reklam ve ilan verme kısıtlaması kaldırılmalıdır. Ülkemizde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının ve meslek örgütlerinin Genel Kurul ilanları ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun çağrı ilanları, eskisi gibi zorunlu olarak yerel gazetelerde yayınlanmalıdır. Gazete, radyo-televizyonlar ya da dijital mecra ayırımı yapılmaksızın tüm medya sektörünün sarf malzemelerinde KDV sıfırlanmalıdır. Gazete, radyo-televizyonlar ya da dijital mecra ayırımı yapılmaksızın tüm medya sektörüne indirimli enerji desteği sağlanmalıdır.Gazeteler, radyo-televizyonlar ile internet sitelerinin düzenleme, denetleme ve destekleme esasına göre ele alındığı bir sistem oluşturulmalı, İlan Kurumu tesis edilmeli, Hazine, KOSGEB, IŞKUR ve Kalkınma Ajansı desteklerinden dijital mecra ayırımı yapılmaksızın tüm medya yararlanmalıdır.”

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.