Yozgat Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdullah Neşeli, ailenin yerine getirdiği işlevlere bağlı olarak hem birey hem de toplum açısından değerli olduğunu belirterek, sağlıklı ailelerin sağlıklı toplumlar oluşturduğunu söyledi.
Yozgat Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdullah Neşeli, ailenin yerine getirdiği işlevlere bağlı olarak hem birey hem de toplum açısından değerli olduğunu belirterek, sağlıklı ailelerin sağlıklı toplumlar oluşturduğunu söyledi.
Yozgat Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdullah Neşeli, “Aile Haftası” dolayısıyla Sevgi evlerinde gazetecilerle bir araya gelerek, 2016 yılında yapılan çalışmaları ve 2017 yılında yapılması planlanan projeleri değerlendirdi.
İl Müdürü Neşeli, kurum olarak aile ve bireylere büyük önem verdiklerini belirterek, şöyle devam eti: “Aile bu görevini yerine getirebildiği ölçüde güçlü ve sağlıklı bir aile, işlevsel bir sosyal kurum olma özelliği taşıyabilir.İnsanın ihtiyaçları yalnızca biyolojik ve fizyolojik değildir. Sevme, sevilme, güvenme, ait olma beğenilme, başaralı olma gibi psikolojik ve sosyal nitelikli daha pek çok ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçların doyurulması da onun yaşamında mutlu ve uyumlu bir birey olmasında ailenin yeri inkar edilemez.Ayrıca çocuğun, toplumun beklentilerine uygun bir birey olarak yetiştiği, sosyal değerlerin özünün kuşaktan kuşağa aktarıldığı. Vatandaşlık, sorumluluk ile demokrasi bilincinin en iyi şekildekazanıldığı sosyal bir kurumdur.Toplumumuzda çocuğun gelişimine uygun bir aile ortamı, nesillerin sağlıklı yetişmesinde olduğu kadar toplumun gelişmesinde ve güçlenmesinde de önemli bir paya sahiptir.
AİLE TOPLUM İÇİN BİR SOSYAL SİGORTADIR
Ailenin toplum için bir sigorta olduğunu kaydeden Neşeli, “ Aileler yetiştirdikleri yeni nesillerle mensubu oldukları ulusların kaderini de belirlemektedir. Halk tabiriyle “vatana millete hayırlı evlatlar yetiştirmek” ailenin hemen büyük dileği hem de görevidir.Aile yalnızca dünyaya gelen çocuk için değil aynı zamanda ailenin her yaştaki üyesi için de değerlidir. Sağlıklı ilişkilerin yaşandığı mutlu ve huzurlu bir ailede birey, kendisini güven içinde hisseder. Yaşama umutla bağlanır.Günümüz istatistikleri incelendiğinde sürekli birbiriyle tartışan, aralarında sürtüşme olan ailelerin çocukları, huzurlu ailelerin çocuklarına oranla daha fazla suç işlemektedirler. Huzursuz bir aile ortamında yetişen her 100 çocuktan 78’i, huzurlu bir ortamda yetişen her 100 çocuktan 4’ü suç işlemektedir.500 suçlu çocuğun yüzde 56,3’ü evliliği ilk altı yılda bozulan ailelerden gelmektedir.444 çocuğun yüzde 40’ı ilk beş yaş içerisinde anne yahut baba şefkatinden mahrum olanlardır. 316 çocuğun yüzde 98 ‘ini baba desteği olmayanlar oluşturmaktadır.Suçlu çocukların sadece yüzde 11 ‘ini anne ve baba şefkati görenler oluşturmaktadır. Dolayısıyla gençlerde meydana gelen suçların ve kusurların yüzde 90.36‘sının aile ve çevresinden kaynaklandığı anlaşılmıştır. Bunların tedavisinin yüzde 89.33 ‘ ünün ise ancak aile ve yakın çevrenin desteği ile uygulanabilir olduğu anlaşılmıştır.”diye konuştu.
AİLE KAVRAMI ÇOCUKLAR İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR
Aile kavramının genelde çocuklar için çok önemli göründüğünü vurgulayan Neşeli, “ Ancak tarih boyunca boşanmak yetişkin insanlar içinde en az çocuklar kadar önemlidir. Ailenin güçlülüğü ve sürekli olması hem çocuklar için hemde yetişkinler için yararlı etkiler oluşturur. Dağılan ve sorun olan ailevi ortamlarda çocukların gördüğü zarar kadar yetişkinlerde etkilenmektedir. Yaşanan bu olumsuzluklar büyükte olsa küçükte kişilerin ruh sağlığını etkiler ve bununla beraber birçok problem oluşur.Ailenin güçlü kılınmasında İlimizde İl Müdürlüğümüz başta olmak üzere tüm kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarına ve halkımıza büyük görevler ve sorumluluklar düşmektedir.İl Müdürlüğümüz, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleri Yozgat’ta aile konusunda özellikle son yıllarda önemli çalışmalar yürütmektedir.İl Müdürlüğümüz toplumsal normların ilk öğrenildiği toplumun bütünlüğünün mayası ve özü olduğu bilinci ileYozgat’ta aile konusuna risk haritasını çıkartarak mahallelere yönelik sosyal araştırmalar yapmış Haymatlos ve Suriyeli aileler gibi aile araştırmalarını bakanlığımızla paylaşmıştır. Risk haritası kapsamında İlimizin en riskli mahalleleri belirlenmekte.Riskli bölgelerdeki ailelere uygun sosyal hizmet modeli sunulmaktadır.(Öncelikli desteklenmesi gerekli mahalleler olarak tespit olunmuştur.) İlimiz halen 8 yeni alınacak 10 meslek elemanı ile ilimiz genelinin risk haritasını çıkartmak için tüm Türkiye ile eş zamanlı olarak Sosyal Yardımlarda yeni dönem projesi olan Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) projesini hayata geçirmiştir. Bunu BİMER’e de benzetebiliriz; vatandaşın biri bir sorunu için BİMER’e yazar ve o sorunla hangi kurum ilgilenecekse o kuruma yazı iletiliriken ASDEP ile vatandaşın yazmasına gerek kalmayacaktır.Ayrıca aile ve mutluluğu konusunda toplumsal bilincin canlı tutulabilmesi için ne yeni bir olay, ne de sanıldığı gibi kolay bir olgu olan aile içi eğitimlerine önem vererek 2016 yılında 3999 kişiye anne-baba ve çocuklar arasındaki iletişim, duygusal gelişim, ailede sağlık ve ekonomi temelli aile içi eğitimler vermiştir.Ailenin güçlü ve devamlı bir sosyal kurum olmasına katkı sağlanmıştır.Ne yazık ki TUİK verilerine göre 2016 yılında Türkiye genelinde 594 bin 493Yozgat genelinde 3 Bin 601 kişi evlenirken Türkiye genelinde 131.830 Yozgat genelinde ise 554 kişi boşanmıştır. “ifadelerini kulandı.