Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Kasım Ayı Yönetim Kurulu Toplantısı Sivas’ta yapıldı.
Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Kasım Ayı Yönetim Kurulu Toplantısı Sivas’ta yapıldı.
Valilik ek bina toplantı salonunda gerçekleştirilen programa, Vali Salih Ayhan, Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, Yozgat Valisi Kadir, Çakır, Sivas Belediyesi Başkanı Hilmi Bilgin, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Yozgat Belediye Başkanı Celal Köse, Yozgat İl Genel Meclisi Başkanı İskender Nazlı, STSO Başkanı Mustafa Eken ve ORAN Genel Sekreteri ve Ahmet Emin Kılcı katıldı.
Toplantıda ORAN’IN çalışmaları hakkında basın mensuplarına bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı Sivas Valisi Salih Ayhan, Kayseri, Sivas ve Yozgat illerinin endüstriyel, sosyal ve kültürel kalkınmasına ivme katmak amacıyla çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Ajans tarafından 2010 yılından bugüne kadar 20 mali destek programı, 8 fizibilite-doğrudan faaliyet destek programı, 8 teknik destek programı ve 2 güdümlü proje destek programı yürütüldüğünü anlatan Vali Ayhan, bu programlara toplam 2 bin 704 adet başvuru yapıldığını ve 748 adet projenin destek almaya hak kazandığını ifade etti.
Proje Sahiplerine 275 Milyon TL Destek
Destek almaya hak kazanan projelerin başvuru sahipleri ile 275,32 Milyon TL yatırım değerinde destek sözleşmesi imzalandığına dikkat çeken Vali Ayhan, “Ajans tarafından 141,85 Milyon TL’lik destek sözleşmeye bağlanmıştır. Ayrıca, “Yozgat Modern Hayvan Hastanesi” güdümlü projesi sözleşmesi Kasım ayında imzalanmış olup bu projeye ORAN tarafından 9 milyon TL’lik destek verilecektir. “Sivas İnovasyon Merkezi” güdümlü projesi ile 4,5 milyon TL, “Sivas Kangal Köpeği üretim, Eğitim ve Satış Merkezi” güdümlü projesi ile de 5,5 milyon TL destek verilmesi için çalışmalar devam etmektedir. Bu iki proje için Bakanlık ile fizibilite görüşmeleri devam etmektedir.” şeklinde konuştu.
“Kayseri Verimlilik Koordinasyon Ofisi” projesinin imzalanması aşamasına geçildiğini anlatan Vali Ayhan, “Bu proje için de Ajans tarafından 3 milyon TL civarı bir desteğin verilmesi planlanıyor. Cazibe Merkezleri Destekleme Programı kapsamında “Sivas Kale Projesi” için 10 milyon TL, “Sanayi Mektebi Şehir ve Kent Müzesi” projesi için de 10 milyon TL destek olunacak. AB projesi kapsamında “Sivas İŞGEM” projesi için de Ajans öncülüğünde 7,1 milyon Avro destek alınmış ve İŞGEM hizmete açılmış ve tam dolulukla faaliyetlerini sürdürüyor.
Ajans Bölge İllerin Gelişmesine Katkı Sağlıyor
Tüm bu destekler ile Ajansımız Bölge illerimizin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla 230 milyon TL’den fazla bir meblağı destek olarak vermiş olacaktır. Bunların dışında başta SODES olmak üzere yeni projeler için de çalışmalar devam etmektedir.” ifadelerini kullandı.
19 Eylül tarihi itibarı ile de 2019 yılı Mali Destek Programı olarak “Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi” ilan edilmiştir. Program ile toplam 9 milyon TL desteği mesleki eğitim kurumları, meslek yüksekokulları, mesleki çatı kuruluşlarının başvuru sahibi olduğu bu program ile bölge illerimizde mesleki eğitim altyapısının ve tanınırlığının artırılması amaçlanmıştır. Proje başına azami 750.000 TL destek talep edilebilen programda destek oranı azami %90 olabilecektir. Online proje başvuruları 25 Kasım tarihinde biten mali destek programına yapılan başvuruların bu hafta itibarı ile değerlendirme sürecine geçilmesini ve 2-3 ay gibi bir sürede de başarılı projelerin ilan edilmesini beklemekteyiz. Matbu teslim süresi 2 Aralık’ta bitecek olan programa online olarak Kayseri’den 27, Sivas’tan 27 ve Yozgat’tan 18 başvuru, toplam 72 başvuru sisteme girilmiş gözükmektedir. ORAN olarak 2020 yılı çalışma programı hazırlıkları devam etmekte olup Ajansımızın 3 alanda çalışmalarını yoğunlaştırması planlanmaktadır; “Sanayide Kurumsallaşma ve Katma Değerli Üretimin Geliştirilmesi”, “Kırsal Alanda Yaşayan Bireylerin Sosyo-Ekonomik Gelişmelerinin Sağlanması” ve “Alternatif Turizm İmkânlarının Geliştirilmesi”. Bu 3 alanda gerek ajans faaliyetleri gerek mali destekler yoğunlaşacak olup bölge illerimizin kalkınması için daha odaklı bir çalışma planı oluşturulacaktır. Ayrıca Erciyes Teknopark ve ORAN işbirliği ile bu yıl 3.sü gerçekleştirilmekte olan “Benim İşim Girişim” yarışmasını Bölgesel olarak yaptık ve 3 ilden toplam 232 başvuru aldık. Bu yarışma ile özellikle üniversite öğrencilerinin teknoloji tabanlı iş fikirlerinin prototip yapma ve sahaya sunma avantajlarından faydalanarak girişime dönüşmesi anlamında önemli buluyoruz. Ajansımızın çalışmalarının bölge illerimiz ve ülkemiz adına hayırlı olmasını temenni ederim.” dedi.