enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5300
EURO
36,1696
ALTIN
2.967,02
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat
Hafif Yağmurlu
10°C
Yozgat
10°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
14°C
Cumartesi Kar Yağışlı
-2°C
Pazar Hafif Kar Yağışlı
-3°C
Pazartesi Kar Yağışlı
-3°C

Sedef, Çiftçilerin sorunlarını Mecliste dile getirdi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Yozgat Milletvekili Ethem Sedef, Mecliste 2020  Tarım Orman Bakanlığı bütçe görüşmelerinde MHP grubu adına yaptığı konuşmada çiftçi ve üreticilerin sorunlarını dile getirdi.

Sedef, Çiftçilerin sorunlarını Mecliste dile getirdi
REKLAM ALANI
17.12.2019
2.339
A+
A-

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Yozgat Milletvekili Ethem Sedef, Mecliste 2020  Tarım Orman Bakanlığı bütçe görüşmelerinde MHP grubu adına yaptığı konuşmada çiftçi ve üreticilerin sorunlarını dile getirdi.

MHP Milletvekili Sedef, Tarımın, dünya milletlerinin geleceği açısından önemli bir millî güvenlik meselesi hâlini alacağına dikkat çekerek, Yerli tohum alanında ciddi çalışmalar gerçekleştiriliyor ancak yüzde 100 yerli tohuma geçmek için çabamızı artırmalıyız diye düşünüyorum.  Çiftçilerimizin yüzünü güldürebilirsek, yakalanan bu ivme tüm meslek dallarına da yansıyacaktır. Sayın Bakan çiftçimize verdiği destekleri her platformda detaylarıyla açıklıyor, takip ediyoruz ancak çiftçimizle oturup dertleştiğimizde -seçim bölgem Yozgat’ta hangi çiftçimizle bir araya gelsek- bu desteklerin kendilerini çok da memnun etmediğini görüyoruz, daha doğrusu para kazanamamaktan şikâyetçiler.”dedi.

ÇİFTÇİMİZİN GİRDİ MALİYETLERİ HER GEÇEN GÜN DAHA DA ARTIYOR

Çiftçilerin girdi maliyetlerinin her geçen gün daha da arttığını vurgulayan Sedef, “ Gübre, mazot ve elektrik fiyatları çiftçimizi zorluyor, bir de yaşanan doğal afetler üzerine eklendiğinde, inanın, durumları hiç de iyi değil, kimi gübresiz ekim yapıyor, bir kısmı da tamamen ekimden vazgeçiyor. Bir an önce borç erteleme, yapılandırma ve faiz affı getirilmelidir. Çiftçimiz yaptığı işle alakalı gelecek planlaması yapamadığı için çocuklarını başka sektörlere yönlendiriyor. Bu da kırsaldan şehre, oradan da büyükşehirlere göçü tetikliyor. Seçim bölgem Yozgat’ta da bu durumu yakinen yaşıyor ve gözlemliyoruz. 2020 yılı bütçesinde tarıma aktarılacak kaynağın 40,3 milyar liraya çıkarıldığını takip etmek memnuniyet vericidir. IPARD kapsamında kırsal kalkınma desteklerini önemsiyoruz. Bu uygulamayla ciddi üretim ve istihdam sağlamaktadır. Yapılan iyi şeyleri de burada dile getirmek gerekir. Ancak hayvancılık sektörünün en sıkıntı veren gideri, yem fiyatlarıdır. Yem fiyatları 90-100 lira arasında. Üreticinin sırtında yaklaşık yüzde 80 oranında bir yem girdi maliyeti var. Bu konuda gerçekten bir çözüme ihtiyaç var. Yem girdi maliyetlerini aşağıya doğru çekebilirsek gerçekten hayvancılığa en büyük hizmeti yapmış oluruz. Tarım Kredi Kooperatifleri aracılıyla üretim yaparak yem fiyatlarını düşürmek bir alternatif olarak düşünülebilir. Yozgat merkezde bulunan Et ve Süt Kurumu Yozgat Et Kombinası Müdürlüğünün süt işleme tesisleri çürümeye terk edilmişti. 2020 yılında bu tesis faaliyete geçirilerek Yozgat ve bölgesindeki süt üreticilerimiz rahatlatılmalıdır. Yozgat Boğazlıyan ilçemizde çiftçilerimize hizmet veren Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki TAREKS AŞ tarafından çalıştırılan Gebe, Düve ve Süt Üretim Çiftliğinin sağmal sisteminin Lüleburgaz’a taşınacağı yönünde duyumlar alıyoruz. Taşınma sonrasında 45-50’ye yakın çalışanın da işten çıkarılacağı yine iddialar arasında. Sayın Bakanımızın dikkatine sunmak istiyorum bu konuyu. Yozgat ekonomik olarak sıkıntı yaşayan bir ilimiz. Bu TAREKS’in taşınmasıyla bir sıkıntıya daha düşmesin istiyoruz.  Süt üreticilerinin prim desteği gözden geçirilmeli, orman köylüsünün refah düzeyi artırılmalıdır. Tarımda ve hayvancılıkta dışa bağımlılığın önüne geçilmelidir.  Yine, Yozgatlı pancar üreticilerimizden yansıyan sıkıntılarımız var. 2019-2020 pazarlama yılı için şeker kotalarını 2,7 milyon ton olarak belirlendiğini biliyoruz ancak çiftçimiz kotasını tutturamadığında -az götürdü bir ceza, çok götürdü- yine bir cezayla karşı karşıya kalıyor. Çiftçimizden gelen talep, ağır cezaların biraz daha yumuşatılması yönündedir. Şeker pancarı hasat edildikten sonra kısa sürede işlenmesi gereken bir üründür.”ifadelerini kullandı.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.