Eğitim-Bir-Sen Yozgat Şube Başkanı Kenan Şerefli, Rehber öğretmenlerin nöbet göreviyle yükümlü tutulmaması gerektiğini söyledi.
Eğitim-Bir-Sen Yozgat Şube Başkanı Kenan Şerefli, Rehber öğretmenlerin nöbet göreviyle yükümlü tutulmaması gerektiğini söyledi.
Eğitim Bir Sen Yozgat Şube Başkanı Kenan Şerefli, yaptığı açıklamada, rehber öğretmenlerin sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Millî Eğitim Bakanlığı’na başvurarak, rehberlik öğretmenlerine nöbet ve belleticilik görevi üstlenme zorunluluğu getiren rehberlik hizmetleri yönetmeliğinin ilgili hükmünün kaldırılmasını ya da söz konusu görevlerin rehberlik öğretmenlerinin isteklerine bırakılması noktasında düzenleme yapılmasını talep ettiklerini vurgulayan Şerefli, “10.11.2017 tarihli ve 30236 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği’nin “Rehberlik öğretmeninin görevleri” başlıklı 34. maddesinin birinci fıkrasının (ff) bendiyle rehber öğretmenler için “Sınavlarda görev alabilir; belleticilik ve nöbet görevi yapar” hükmü getirilmiştir. Rehber öğretmenlik; bireyin kendisini tanıması, problemlerini çözmesi, gerçekçi kararlar alması, kapasitesini kendine uygun bir düzeyde gerçekleştirmesi, kendine uygun bir mesleği seçmesi, öğrenme becerilerini geliştirmesi, içinde yaşadığı topluma dengeli ve sağlıklı uyum sağlaması ve böylece kendisini gerçekleştirerek toplumla bütünleşmesini sağlayan bir psikolojik yardım mesleğidir.”dedi.
“Millî Eğitim Bakanlığı mevzuatında öğretmen, branş/alan öğretmeni ve rehber öğretmen arasında bir ayrım yapılmaktadır.” diyen Şerefli, “Rehber öğretmen, adı öğretmen olmakla birlikte, verdiği hizmet itibarıyla öğretmenlik hizmeti vermemektedir. Bu nedenle de belletici/nöbetçi görevlendirilmesi kapsamındaki öğretmen veya branş öğretmeni gibi değerlendirilmemelidir. Nöbet ve belleticilik görevleri, rehberlik hizmetlerini tanımlayan ilgili yönetmelik maddelerinin ruhuna ve anlayışına aykırıdır. Okulda, etütte, yatakhanede nöbetçilik/belletmenlik görevinin gereği olarak öğrenciyi disipline etmek yükümlülüğü getiren nöbet görevi, rehberlik öğretmeni eliyle yürütüldüğünde öğrencilerle rehber öğretmen arasında arzu edilmeyen bir güvensizlik ilişkisinin oluşmasına sebep olacak ve okulda rehberlik hizmetleri olumsuz etkilenecektir. Esasında temel güven ilişkisine dayalı bir hizmet olan psikolojik danışma ve rehberlik hizmetinin okulda gerçekleşmemesine yol açacaktır. Bu itibarla, rehberlik öğretmenlerine nöbet ve belleticilik görevi üstlenme zorunluluğu getiren yönetmelik hükmünün kaldırılması ya da söz konusu görevlerin rehberlik öğretmenlerinin isteklerine bırakılması gerekmektedir.Diğer taraftan, rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin daha sağlıklı, etkili ve verimli bir şekilde yürütülebilmesi adına yönetmeliğin nöbet ve belleticilik görevi yükümlülüğü gibi olumsuz sonuçlar doğuracak türden hükümlerini yargıya taşımıştık. Dava, Danıştay 2. Dairesi’nin 2018/1281 Esas sayılı dosyasında devam etmektedir.”ifadelerini kullandı.