Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç, Yozgat’ın tarım ve hayvancılık açısından büyük bir öneme sahip olduğunu belirterek, tarımı dahada geliştirmek için babadan, deden görme usüllerle değil yeni tekniklerle yapmak gerektiğini söyledi.
Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç, Yozgat’ın tarım ve hayvancılık açısından büyük bir öneme sahip olduğunu belirterek, tarımı dahada geliştirmek için babadan, deden görme usüllerle değil yeni tekniklerle yapmak gerektiğini söyledi.
Yozgat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü ile ortaklaşa yapılan “Mikrobiyal Gübre İle Baklagil Tohumlarını Aşılamanın Verime Ve Dane Azot Kapsamına Etkilerinin Çiftçilerimize Benimsetilmesi Yayım Projesi” kapsamında Nohut’ta Mikrobiyal Gübre Demonstrasyonu Tarla Günü düzenlendi.
Azizli Köyünde düzenlenen programda açılış konuşmasını Tarım İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, yaptı. Özdemir, şunları kaydetti: “İl müdürlüğümüzce alternatif ürünler ile çiftçimizin gelirini artırmak amacıyla deneme ve demonstrasyon çalışmalarımız son 5 yıldır yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu amaçla bu gün tarla günü yaptığımız baklagillerde yüzde 30 artış görüldü. Bu tür çalışmalarımızı her yıl yapacağız”
Bozok Ünüversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ’da tarımın önemine değindi. Karadağ, “ Yozgat birçok şeye ilklik yapmış müstesna bir şehrimizdir. Şeker pancarı üretiminde Türkiye’de ikinci sırada. Yeşil mercimekte Türkiye ikincisi. Türkiye’de ki en kaliteli mercimeğin yetiştiği yerlerden bir tanesi Yozgat. Bu bölge ekim alanı bakamından da Türkiye yidinciliğine oynuyor. O bakımdan Yozgat gerçekten tarımda Türkiye’de önde gelen iller arasında yer alıyor” diye konuştu.
YOZGAT TARIM VE HAYVANCILIKTA ÖNDE GELEN BİR ŞEHİR
Vali Kemal Yurtnaç’ta Yozgat’ın tarım ve hayvancılık açısından daha da ilerilerde olması gerektiğini vurguladı. Vali Yurtnaç, “Bu tür çalışmalar toplumun ve tarımın gelişmesi açısından önemli çalışmalar. O bakımdan bu tür çalışmaları desteklemek lazım. Yozgat Türkiye’de tarım ve hayvancılıkta önde gelen bir şehir. Türkiye’de üretilen şekerin yüzde 12’sini Yozgat üretiyor. Bizde burada tarım ve hayvancılığı desteklemek durumundayız. Ama bunu babadan atadan görme taktik ve tekniklerle değil, yeni tekniklerle yapmamız gerekiyor. Bu manada üniversitemiz bize yardımcı oluyor. Bizlerde özel idare imkanlarını üniversitemizle, tarım il müdürlüğü ile beraber kullanılması, çiftçimize ve köylümüze destek olması açısından da biz her zaman destekçi olacağız. Yozgat’ta gerçekten önemli çalışmalar var. Bunlardan bir tanesi de Kadışehri ilçesinde ki Kabalı projesi. Bu tür çalışmalar hem köylerden büyük kentlere göçü engelleyecek, hem geri dönüşü sağlayacak bir proje. Bu maksatla Kabalı Türkiye’ye örnek bir proje. Başbakanımıza da bu proje anlatıldı ve Sayın Başbakanımız da Türkiye’de 20 yerde böyle bir proje kurulması için talimat verdi. Yozgat’ta üç yerde daha bu projeyi yapmak için çalışmalara başladık. Fırsatlarımız bizi tarımsal sanayi ve hayvancılığı doğru götürüyor. Bu maksatla üniversitemizin, çiftçilerimizin, ziraat odamızın bu yöne doğru yönlendirilmesi gerekiyor. Tarım ve hayvancılıkta her zaman biz destekçi olacağız. Bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”ifadelerini kullandı.