enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5435
EURO
35,9917
ALTIN
2.995,23
BIST
9.473,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat
Hafif Yağmurlu
10°C
Yozgat
10°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Çok Bulutlu
14°C
Cumartesi Kar Yağışlı
-2°C
Pazar Hafif Kar Yağışlı
-3°C
Pazartesi Kar Yağışlı
-3°C

Yerel Buğday Projesi Tarla Günü yapıldı

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak görülen iller arasında yer alan Yozgat’ta yerli buğday üretiminin artırılmasına yönelik İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Yerel Buğday Projesi Tarla Günü yapıldı.

Yerel Buğday Projesi Tarla Günü yapıldı
REKLAM ALANI
02.07.2019
2.024
A+
A-

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak görülen iller arasında yer alan Yozgat’ta yerli buğday üretiminin artırılmasına yönelik İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Yerel Buğday Projesi Tarla Günü yapıldı.

Boğazlıyan İlçesine Bağlı Gövdecili köyünde ekimi yapılan 10 adet Yerel(Atalık-Köy) buğday çeşitleri çiftçilere ve kamuoyuna duyurulması  amacıyla Tarla Günü yapıldı.
Tarla Gününe;  Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Fatih Özdemir, Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi dekanı Uğur Başaran, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Selim Türker, Icarda ve Cimmyt temsilcileri, sivil toplum örgütleri, İl Müdürlüğü teknik personelleri ile çiftçiler katıldı.
Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Fatih Özdemir yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Proje kapsamında Türkiye’de Yerel Buğday Çeşitlerinin Envanterinin Çıkarılması için 2009-2014 yılları arasında, İlimizin de dahil olduğu 65 ilde Bin 850 çiftçiden 3 Bin çeşit buğday toplanarak gen bankalarına kazandırılmıştır. Toplanan bu yerel buğdaylar araştırma kuruluşumuzda, sınıflandırmaya tabi tutularak saflaştırılmıştır. Kuruluşlarında çoğaltılan bu tohumlar, ilgili ve istekli çiftçilerle birlikte ekilerek çoğaltılıp çiftçiler tarafından bu tohumların muhafaza edilerek üretiminin yapılması ve yaygınlaştırılması sağlanacaktır.”


Tarım ve Orman İl Müdürü Ziyaattin Özdemir’de yerel buğday çeşitleri üretiminin artırılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini söyledi. Özdemir, ““Yerel Buğday Projesi, Yerel(Atalık-Köy) çeşitlerinin canlandırılması ve eski tatların muhafazası amacıyla; Bakanlığımız Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü koordinatörlüğünde Uluslararası Mısır ve Buğday Geliştirme Merkezi ile birlikte uygulanmaktadır. Projenin amacı; seçilen illerde eskiden beri ekilen ve günümüzde yetiştirilmekte olan yerel buğday çeşitlerinin envanterinin çıkarılarak gen bankalarına aktarılması, üretimlerinin yine çiftçi eliyle devam etmesiyle genetik çeşitliliğinin devamının sağlanması ve bu gen kaynaklarının aynı zamanda çiftçi eliyle korunmasıdır. Son zamanlarda sağlık konusunda toplumda ortaya çıkan duyarlılıkla birlikte yerel çeşitlerin bu açıdan değerlendirilmesi daha da önemli hale gelmiştir. Bu nedenle buğday yerel (köy) çeşitlerinin gıda güvenliği ve buğday ıslahının sürekliliğinin sağlanmasındaki önemi günden güne artmaktadır.  Ülkemiz, en temel besin kaynağı olan buğdayın anavatanı ve gen merkezi durumundadır. Mirza Gökgöl’ün 1924-1939 yıllarında yaptığı çalışma neticesinde dünyadaki bütün bilimsel çevrelerce kabul edilen bir gerçekliktir. 1970’li yıllardan sonra çiftçilerimizce modern buğday çeşitleri kullanmaya başlanması ile birlikte geleneksel buğday çeşitlerinin ekim ve üretimi düşüşe geçmiştir. Hatta bazı bölgelerde hiç yetiştirilmemeye başlanmıştır.”diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ BİR MİRASININ KAYBOLMASININ ÖNLENMESİ SAĞLANACAKTIR

Yerel buğday konusunda Türkiye’nin önemli bir mirasının kaybolmasının önleneceğini söyleyen Özdemir, “Bu proje ve çalışmalar ile yerel buğdaylar konusunda farkındalık oluşturulmasının yanında Türkiye’nin önemli bir mirasının kaybolmasının önlenmesi de sağlanacaktır. Ayrıca buğday üretimde iklim değişikliğine dayanıklılığının artırılması ile gıda güvenliğinin geliştirilmesi de amaçlanmaktadır.
Bu kapsamda İlimizde Merkez, Akdağmadeni, Boğazlıyan, Kadışehri ve Sorgun İlçelerimizdeki 9 köyde bu konuda istekli 11 çiftçimizin tarlasında ekimler yapılmıştır. Ekimler, İl Müdürlüğümüzün teknik personeli ve Uluslararası Mısır ve Buğday Geliştirme Merkezi (CIMMYT) uzmanları kontrolünde yapılmıştır. Bu ekimlerde Yozgat’ımızın yerel buğdaylarından Sarıbursa, Akbuğday, Çalıbasan, Sarıbuğday, Sertbuğday, Üveyik çeşitlerinin ekimleri hazırlanan parsellere yapılmıştır.
Bugün Boğazlıyan Gövdecili’de yapılan Yerel Buğday Projesi Tarla Günü, İlimiz Yerel Buğdaylarının tanıtımı ve kamuoyuna duyurulmasını sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmaların ardından ekilen yerel buğday çeşitlerinin gösterilmesi ve tanıtılması için demonstrasyon alanı gezilerek ekilen yerel çeşitler çiftçilere ve katılımcılar gösterildi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.