Yozgatlı iş insanlarıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde bir araya gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, yerelden kalkınma hamlesinin örneğinin Yozgat olacağını söyledi.
Yozgatlı iş insanlarıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde bir araya gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, yerelden kalkınma hamlesinin örneğinin Yozgat olacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hemşerimiz Fuat Oktay’ın gündeme getirdiği kalkınma modeli projesinde ilk aşama tamamlandı. Oktay, “Ortak paydamız Yozgat. Bütün hemşehrilerimizle Yozgat’ın, yerelin kalkınmasına odaklanacağız. Bunu da kendimiz başaracağız”diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Yozgatlı iş insanlarıyla bir araya geldi.
Kabulde, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ilk Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak göreve gelmesinin ardından ziyaret ettiği memleketi Yozgat’ta iş dünyasıyla bir araya geldiğinde gündeme getirdiği kalkınma modeli projesi ana gündem maddesiydi.
Katma değer üreten, ülkenin ve Yozgat’ın kalkınmasına öncülük edenlerle bir arada olmaktan dolayı gurur duyduğunu ifade eden Oktay, göreve geldiklerinde bir kalkınma modeli projesini başlattıklarını ve bu projeyi Yozgat’ta adım adım hayata geçirdiklerini söyledi.
Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası başta olmak üzere, ilin tüm paydaşları ve sivil toplum kuruluşlarıyla uzun soluklu bu projenin hayata geçirilmesi için çalıştıklarını vurgulayan Oktay, “Ortak paydamız Yozgat. Bütün hemşehrilerimizle Yozgat’ın, yerelin kalkınmasına odaklanacağız. Bunu da kendimiz başaracağız. Özellikle beklentilere dayanan değil her ne olursa olsun işimizi geliştirmeye odaklandığımız bir zihniyeti hayata geçirmemiz lazım.” diye konuştu.
Oktay, başarmak istediklerinin zihinsel bir dönüşüm olduğunu, iş adamlarından bugün aldığı geri dönüşlerin kendisini dönüşümün başladığı yönünde umutlandırdığını söyledi.
“YOZGAT VE ÜLKEMİZ ADINA HEYECANLANDIK”
Öncelikle ticari anlamda çevre illerle olan ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğini belirten Oktay, sözlerini şöyle sürdürdü:”Biz üretmeye başlayalım, teşvik zaten kendisi gelecektir. Öyle bir şey yapmalıyız ki bu sürdürülebilir olsun. İş boyutunda ayakları yere basan, kendisine güvenen, işbirlikleriyle gelişen bir kalkınma modeli istiyoruz. Bir kardeşiniz olarak söylüyorum. Biz burada olsak da olmasak da gelişim devam etmeli. Belki 15 yıl sonrasında öyle bir noktaya geleceğiz ki siz bütün dünyaya ihracat yaparken biz başarınızdan mutlu olacağız. Bu kalkınma modelini kendi ayakları üzerinde duran işletmeler modeli üzerine oturtmak istiyoruz.”
Oktay, Yozgat için bir başarı hikayesinin başladığını, herkesin bunun içinde yer almak isteyeceğini dile getirdi.
“Yozgat’ta pilot olarak uygulamaya başladığımız kalkınma modeli projesini önümüzdeki önemdebenzer nitelikteki diğer illerimize de uygulayacak şekilde geliştireceğiz.” diyen Oktay, şunları kaydetti: “İş adamlarımızın buna inanması gerekiyor. Firmalarımızın birbirini pozitif anlamda motive etmesi lazım. Mutlaka sıkıntılar olacaktır ancak çözümleri de ortaya konacaktır. İş adamlarımızdan güzel örnekler duyunca Yozgat ve ülkemiz adına çok heyecanlandık. Yozgat merkez ve ilçelerinden lider firmalarımız çıkmalı. Fikirlerimiz ve projelerimizle hem memleketimize hem de ülkemize iz bırakmalıyız. Çevre illere gittiğimizde Yozgat’taki değişimin ayak seslerinin hissedilmesi lazım. Bunun iş dünyasından başlaması lazım. Bu değişim iş adamından başlarsa, çalışanlarına, ailelerine ve topluma yansır. İnandığımız zaman yapamayacağımız bir şey yok. Ben başaracağımıza inanıyorum. Türkiye olarak hedeflerimizi yakalayabilmemiz için her bir ilimizin kalkınma hamlesine katkı vermesi lazım.”
Konuşmasında, ülkemizin 2023 yılı ihracat hedeflerine ulaşabilmesi için 81 ilimizin üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade eden Oktay, ülke genelinde uygulanabilecek bu modelin yerelden kalkınma hamlesinin ilk adımı olabileceğini belirtti.
PROJEDE İLK AŞAMA TAMAMLANDI
Yozgat Sanayi ve Ticaret Odası ile ORAN Kalkınma Ajansı’nın yürütücülüğünü üstlendiği projenin ilk aşamasında rekabetçi üretimler ve üretim kapasiteleri dikkate alınarak firmalar belirlendi.
Yozgat’ta faaliyet gösteren firmaların ana ürün veya ara ürün üretimleri, üretilen ürünlerin rekabet edebilirliği, üretim kapasiteleri, hammadde tedarik noktaları incelendi. Yurt içi ve yurt dışı pazarlara erişimde tedarik zincirlerinin çeşitli aşamalarında tedarikçi veya alıcı olarak yer alınabilmesi için işbirliği alanları tespit edildi.
Yozgat’ın mevcut ticaret hacmini geliştirmeye yönelik olarak öncelikle çevre illerde bulunan ticaret fırsatları araştırıldı. Bu amaçla Çorum ve Kayseri’de işbirliği yapılabilecek firmalar belirlendi. Çorum ve Kayseri’deki Ticaret ve Sanayi Odalarıyla koordinasyon sağlandı.
Projenin ikinci aşamasında Çorum ve Kayseri’de düzenlenecek toplantılarda ilgili firmalarla bir araya gelinerek işbirliği yapılabilecek alanlar belirlenecek.