enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4801
EURO
36,2396
ALTIN
2.960,37
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat
Hafif Yağmurlu
10°C
Yozgat
10°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
14°C
Cumartesi Hafif Kar Yağışlı
-2°C
Pazar Hafif Kar Yağışlı
-2°C
Pazartesi Çok Bulutlu
-3°C

Yozgat’ta Aspir ekimine başlandı

Yozgat’ta Aspir ekimine başlandı
REKLAM ALANI
A+
A-

 

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Yozgat’ta çiftçiler nadas alanların değerlendirilmesi, tarlaların boş kalmaması için aspir bitkisi ekim çalışmalarına başladı.

Yerköy İlçesine bağlı Orhan Köyünde aspir ekimi için tarlasını hazır hale getiren Necati Özer, her yıl aspir ekimi yaptığını belirterek, bu yıl ise 30 dekar alanda aspir ekimi yaptığını söyledi.

Aspir’in kuraklığa dayanıklı bir bitki olduğunu ifade eden Özer, “Her yıl düzenli olarak aspir ekimi yapıyorum. Geçen yıl yaklaşık 70 dekar aspir ekimi yapmıştım. Bu yıl ise 30 dekar alanda aspir ekimi yaptım. Kış girmeden tarlayı sürmüştüm. Bir hafta öncede kazayağı çekerek tarlayı hazırladım bugün itibari ile de aspir ekimini yaptım.”dedi.

Aspir bitkisiyle tarlaları nadasa bırakmadan ikinci bir ürün aldıklarını kaydeden Özer, “İç Anadolu bölgesinde genellikle hububat ekimi yapılıyor. Hububat ekiminde de genelde tarlaların bir kısmı nadasa bırakılıyor ve bir tarladan iki yılda bir ürün alınmış oluyor. Bizde aspir ekerek tarlamızı nadasa bırakmıyoruz, bir tarladan her yıl ürün almış oluyoruz.  Biz sözleşmeli aspir ekimi yaptığımız için devletimizde büyük oranda destek sağlıyor. Yine üretilen ürünün kilo başına başka bir destek veriyor. Aspir ekimi ile hem tarla boş kalmamış oluyor, hem de biz çiftçiler gelir elde etmiş oluyoruz. Aspir  diğer ürünlere göre fazla bir bakım istemiyor. Şubat  ve Mart ayı içerisinde ekimini yapıyoruz ve Ağustos ayı içerisinde hasadını yapıyoruz. İnşallah verimli bir hasat dönemi geçiririz”dedi.

Yozgat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ziyaettin Özdemir’de ilde aspir ekim döneminin başladığını belirterek, bahar dönemine girilmeden zamanında ekim yapılmasının önemine dikkat çekti.
NADAS ALANLARI EKONOMİYE KAZANDIRILIYOR

Yozgat’ta yaklaşık 2 milyon 300 bin dekar tarım alanının her yıl nadasa bırakıldığını kaydeden Özdemir, “Bu durum ülkemiz ekonomisine ciddi zarar vermektedir. Nadasa bırakılan hububat ekimi yapılan tarım alanlarına hiç bir masraf yapmadan anız üstü aspir ekimi yapılması hem çiftçimiz hem de ülke ekonomimize büyük katkı sağlamaktadır.   Burada tarla sürülmedi, direkt anıza ekim yapıldı, gübre de verilmedi, verim de gayet güzel. Çiftçimiz tarlasına ekimini yapıp gitti, şimdi geldi hasadını yapıyor. Çiftçimiz bu tarlasından iki yılda bir ürün alınıyordu, şuan hiç bir masraf etmeden her yıl ürün alacak. Bu yıl aspir hasadını yaptığı tarlasından önümüzdeki yıl da hububat ekip, hasadını yapacak. Nadasa bırakmanın hiç bir anlamının olmadığını şuan burada gözümüzle görüyoruz. Anıza ekimde çatak projesi kapsamında devletimizin de desteği var.”dedi.

Aspir bitkisinin biyodizel ve jet yakıtının da hammaddesi olduğunu ifade eden Özdemir,”  Bölgemizde aspir ekim alanlarının artırılması durumunda bitkiyi yakıta dönüştürecek tesislerin kurulabilecek  Almanya’da aspir bitkisinden jet yakıtı üreten bir firmanın teknik ekibi daha önce  Yozgat’a gelerek incelemelerde bulundu ve  örnekler almıştı.  Heyetin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Türkiye Petrolleri Ofisi Genel Müdürlüğü nezdinde girişimleri olmuştu. Uygun görülmesi halinde Yozgat’ta da aspir bitkisinden jet yakıtı üretmek üzere tesis kurulacak. Bu da çiftçimizin ürününü daha kısa vadede satmasına katkı sağlayacaktır. Ürün daha da değer kazanacak ve bölgemizde nadas alanları daha fazla değerlendirilmiş olacak.”diye konuştu.

 

 

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.